diumenge, 3 de juny del 2018

Jorgina Jordà: III TROBADA INTERPIRENAICA DE MICROMINERALOGIA I SISTEMÀTICA MINERAL


Aquest dissabte dia 26 de maig, va tenir lloc la III Trobada Interpirenaica de Micromineralogia i Sistemàtica Mineral de Camprodon. Com en la darrera edició, hi va haver molta varietat de minerals gràcies als companys de França, d'altres províncies d'Espanya i,  com no,  als aficionats vinguts d’arreu de Catalunya.

Foto: Juan María Perez Samper

A primera hora ja ens vam trobar l'espai destinat a la trobada,  a punt per instal·lar els nostres binoculars i les llums addicionals corresponents, tot i que,  en alguns casos,  no van ser necessàries, ja que la sala era molt lluminosa.


El funcionament va ser com el de l'any anterior, la persona interessada en els nostres minerals s'emportava la nostra capsa a la seva taula i allà, amb tranquil·litat, mirava els exemplars un a un amb cura. Quan ja els tenia triats,  ens tornava la nostra capsa, adjuntant una etiqueta en la qual indicava el nombre d'exemplars que havia separat i invitant-nos a fer el mateix procediment amb les seves capses, cosa que vam estar fent tot el matí, ja que amb tanta varietat i qualitat,  costava molt decidir-se.







Aproximadament a les deu del matí,  va tenir lloc un petit acte protocol·lari amb l'alcalde de Camprodon, el senyor Xavier Sala, i representants de l'Association Française de Mineralogie (AFM) , com el senyor Jean Pierre Barral,  i del Grup Mineralògic Català (GMC) ,  com el senyor Martí Rafel, el senyor Pep Ignacio i el senyor Joan Rosell, aquest darrer, sens dubte, l'ànima d'aquest esdeveniment. En aquest acte es va agrair la bona acollida de la trobada per part de tots els assistents i les facilitats donades per l'ajuntament de Camprodon per a la seva celebració.

De esquerra a detra seyors Joan Rosell, Martí Rafel, Jean Pierre Barral,  Xavier Sala i Pep Ignacio 
A més de l'intercanvi de micromuntages es van realitzar altres activitats, com són un taller d'iniciació a la mineralogia, l'activitat del "sorral", amb minerals enterrats que els més menuts havien de trobar garbellant la sorra i que va tenir molt bona acollida. Com a novetat vam poder participar a la Micro-Travessa-PRO, en la qual es tractava d'identificar 14 exemplars diferents escollits amb molt de criteri i que tot i la seva dificultat, molts participants van arribar als 8-9 encerts. Destacar que el guanyador d’aquesta prova va ser en Pedro Mingueza, que en va encertar 11. També va haver-hi Travessa-Junior on la guanyadora les va encertar totes.

Felicitats a tots els premiats!

Mineralògicament, vam gaudir molt, amb  la bona representació de minerals de l'estranger, sobretot de França, com ja he dit abans, gràcies al gran nombre de participants d'aquest país.

Un dels minerals que sempre té molt èxit van ser les anatases. Se’n van poder veure de localitats tan diverses com: Massif de la Lauzière, Plan-du-Lac, Clavans le Bas, Entre Deux Roches, La Lauzière, Ille de la Réunion, Pointe Gravelotte però també altres minerals com cuprites i malaquites molt estètiques de Villecun.

Malaquita de Villecun

També hi havia minerals d'altres indrets força coneguts dels aficionats als micros com Laurion, (Grècia), Eifel, (Alemanya), Lengenbach (Suïssa),  Nador, Khenifra o Bou Azzer (Marroc)...

De la zona de Múrcia, es va poder veure material de la Celia: richterites, warwickites, fluorapatites i de La Aljorra: armalcolites, enstatites, flogopites, tridimites, psedobrookites ; també cal destacar unes cerussites de la Corta San Valentin, La Union, molt ben cristal·litzades.

Del sud de la península, van destacar unes chayesites  de la localitat d’Hellín a la província d’Albacete; cinabris amb boletes de mercuri d'Almadén, anatases i brookites d'Adra; duftites, mimetites, rosasites i hemimorfites d’Huércal de Almeria; agardites, natrofarmacosiderites, arsenosiderites, lavendulanes i clorargirites de Rodalquilar; atzurites, cuprites pseudomòrfiques de malaquita de Bédar; mostres d’argent de las Herrerias, etc.

Anatasa d'Adra
Eritrina de Cerro Minado
I per acabar de casa nostra, no van faltar les tan apreciades cechites d'Ulldemolins, les piromorfites de Can Magre i les anatases, brookites, titanites, fluorapatites i clorites de Montanero; anapaïtes, dundasites, zálesíites i fraipontites de la Cerdanya, material de la zona del Priorat com ara galenes, cerussites o atzurites i els clàssics fosfats, montgomeryïtes i fluorapatites de Bruguers i molt bona representació de minerals de la pedrera Berta de Sant Cugat del Vallès.

Només resta donar les gràcies a tots els participants, però, especialment, als organitzadors que han fet possible aquesta III Trobada Interpirenaica.

Fins la propera!

Fotos: Agustí Asensi

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada