divendres, 10 de març del 2017

Jorgina Jordà: MINERALEXPO BARCELONA-SANTS 2017

Novament, ha tingut lloc a les cotxeres del barri de Sants la fira de minerals i fòssils MINERALEXPO Barcelona-Sants 2017 organitzada pel Grup Mineralògic Català.



Com cada any, a més de la possibilitat d’adquirir minerals, fòssils i estris relacionats amb el seu estudi també s’ha pogut gaudir d’un gran nombre d’activitats.

Només arribar vam poder  saludar a molts companys i amics d’afició, la majoria presents a l’stand del Grup Mineralògic Català, punt de partida per endinsar-se  a la fira i a la recerca de les novetats mineralògiques de l’any.

A escala internacional, cal destacar alguns exemplars de quars amb hematites de la regió d’Inner Mongòlia, Xina (2016), indret que segurament donarà més sorpreses, ja que a causa del poc temps que fa de la descoberta encara s'estan analitzant altres espècies. També cristalls de rodocrosita amb siderita de la Pedrera Poudrette, Quebec, Canadà (11/2016) que encara que ja es coneixien, no en exemplars d'aquesta grandària i bellesa; cristalls d'or extraordinaris de Serra do Caldeirão, Pontes i Lacerda, del districte Alt Guaporé, Mato Grosso, Brasil (9-12/2015); un exemplar de proustita amb guix de la Mina San Martín, Sombrerete, Zacatecas, Mèxic; exemplars d'atzurita i malaquita de la també mexicana mina de Milpillas, en forma d’uns magnífics cristalls tabulars que recordàvem als clàssics del Tsumeb, Namíbia però d'un format XXL (1/2017), també de Milpillas destacar uns exemplars de volborthita (fosfat) (2015); cristalls d'acantita, aeris i també d'una mida gran de la mina Hongda, Xina; exemplars de djurleïta (sulfur) amb intercreixements de calcocita d'Aït Ahmane, Bou Azer, Ouarzazate Souse-Massa Drâa, Marroc (11/2014-5/2015) i que fins a la darrera fira de Tucson no s'havien vist, tot i ser una troballa de fa uns tres anys; unes calcites maclades espectaculars de la mina Palmarejo, Chihuahua, Mèxic (10/2016) i molts més.

             Quars amb hematites de la regió d’Inner Mongòlia, Xina


Rodocrosita amb siderita de la Pedrera Poudrette, Quebec, Canadà

Or de Serra do Caldeirão, Pontes i Lacerda, del districte Alt Guaporé, Mato Grosso, Brasil

Atzurita i malaquita Mina de Milpillas, Cuitaca, Municipio Santa Cruz, Sonora, Mèxic

 També em van cridar l'atenció unes fluorites verdes de Sud-àfrica; un gran exemplar de strengita de Svappavaara Suècia; meta-torbernita i meta-autunita de la mina de Margabal Entraygues-sur-Truyère, Aveyron, Midi-Pyrénées, França; lamprofil·lita de Rasvumchorr Mt. Khibiny, península de Kola, Murmanskaja Oblast, Rússia, les sempre clàssiques vanadinites del Marroc; malaquites de la zona de Katanga, RD Congo; nombrós material del Brasil com quarsos, turmalines, vivianites, plates i anatases a més de bons lots de minerals de Panasqueira, Portugal.







Foto: Isabel Benet

Foto: Isabel Benet

A escala nacional, destacar les poc vistes hemimorfites pseudomòrfiques de calcita i smithsonita pseudomòrfica de calcita + hemimorfita de la zona d’Herrerias, Cantàbria (2016); hi havia, com és habitual, un bon assortit de fluorites, calcites i barites asturianes; skutterudites de Cala molt maques; unes smithsonites de la mina El Lirio, Cartagena, Múrcia en gra d'arròs (que és un terme del qual havia llegit molt en les descripcions d'aquest mineral però que mai havia pogut veure tan ben representat); melanterites d'un color verd clar de la  Corta Brunita, Múrcia; les clàssiques dolomites d'Eugui, Navarra o les arxiconegudes pirites de Navajún; ortoses i quarsos de La Cabrera, Madrid i uns curiosos quarsos pseudomòrfics d'ortoclasa de Malpartida de Corneja, Àvila. També anglesites i cerussites de Linares; unes celestines d'Alacant amb una lluïssor i color com mai vistes de la pedrera CEMEX i uns quarsos molt bufons amb inclusions d’hidrocarburs procedents de Berbes, Astúries.







Per als amants del mineral català, si se sap buscar, també hi havia mostres interessants de jaciments clàssics: plata de Gualba; devil·lina i parnauïta de la Linda Mariquita, El Molar; cerussita, esfalerita, atzurita, fluorita i calcita de la Pedrera Berta; tetraedrita, atzurita, theisita i claraïta de Rocabruna; fosfats del Turó de Montcada; zeolites de la Pedrera Saboia de Sant Cornel·li, Fogars de Tordera, etc.




Pel que fa a fòssils, pocs expositors però molt ben assortits. Es van poder admirar exemplars de tota mena: ammonites, crustacis, decàpodes molt ben preparats, equinoïdeus, peixos, mol·luscs...


Com sempre, no faltaven les parades amb estris per a tot el que puguem necessitar els aficionats a la mineralogia, a més de llibres i revistes que ens serveixen per estar al dia de les novetats.

A més les activitats paral·leles a la fira que tenen molt bona acollida i gran èxit de públic:

TALLERS

TALLER d'INICIACIÓ als MINERALS per a NENS i NENES.

TALLER LAPIDARI: A càrrec d'Elvira Vilanova, professora de gemmologia de la Universitat de Barcelona.

L'ENCÍS de la PEDRA BONICA. PRESERVAR TOT GAUDINT-NE: A càrrec de l'arqueòloga la Dra. Margarida Genera i Monells, amb l'ajuda de Meritxell Lladó.

INTRODUCCIÓ al CONEIXEMENT dels METEORITS: A càrrec de José Vicente Casado.

Només em resta donar les gràcies, a tots els que m'han comentat i explicat els minerals més destacats i per permetre'ns retratar-los.

Fotografia: Agustí Asensi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada