dilluns, 14 d’abril del 2025

Amics del Museu: Sortida geològica a la vall d'Osor

Un cop més ens reunim una bona colla de participants de la sortida geològica de primavera que ens han proposat els companys d’Itineraris Geològics. Aquest cop és la sortida complementària de la que ja vam fer l’estiu de l’any passat pels voltants de Susqueda al massís de les Guilleries.

Ens reunim de nou al poble d’Anglès

En aquella ocasió vam “viatjar” en el temps des dels materials del Cambroordovicià (Paleozoic inferior) més superficials, i de grau metamòrfic més baix, de la Sèrie de Susqueda i fins als més antics, més profunds i de grau metamòrfic més alt de la Sèrie d’Osor a tocar de la presa del Pasteral, tot observant també diverses intrusions de magma prèvies i posteriors a l’orogènia Herciniana, ocorreguda a finals del Paleozoic, ara fa uns 300 milions d’anys.

Presentacions a la primera parada del dia

En aquest nou itinerari farem al revés, això és, anirem des dels materials més antics de la Sèrie d’Osor als més “moderns” de la Sèrie de Susqueda, encara que avui no veurem el paquet de Gneis de la Guilleries que s’intercala entre ambdues sèries.

En Roberto ens dona algunes explicacions generals

Com sempre, ens fa de guia el prestigiós geòleg Roberto Espínola, qui ens ha proporcionat un excel·lent dossier de l’itinerari. A més avui està acompanyat del no menys prestigiós geòleg Marc Tudela, autor de diverses guies i fundador d’Itineraris Geològics...tot un privilegi. La primera parada la fem a les Mines d’Osor, un conjunt d’edificacions de l’antiga colònia minera i que actualment acull una casa de colònies. Aquí se’ns dona una primera dosi d’explicacions generals de la zona que ens serviran per situar-nos geogràfica i geològicament al difícil sector d’avui.

En Marc també s’hi apunta...

Des d’aquí anem caminant uns metres per la carretera cap a l’antiga pedrera de les mines, tot observant els micasquistos de la Sèrie d’Osor que afloren als talussos. Aquests micasquistos van ser antigues roques sedimentàries, segurament de tipus argilós, convertides, durant l’orogènia Herciniana, en roques metamòrfiques molt deformades, recristal·litzades i del tot irreconeixibles.

Observació dels micasquistos

Aspecte dels micasquistos amb venes lenticulars de quars deformat

El que sí que podem reconèixer, gràcies al nostre botànic Josep Soler, són les boniques flors del setí (Lunaria annua), una brassicàcia (o crucífera) les llavors de la qual són molt apreciades en decoració floral.

Flors del Setí

Arribem a la pedrera

Un cop situats a la pedrera podem observar una falla molt vertical on es concentren les mineralitzacions, sobretot de fluorita i galena, i que es van explotar fins l’any 1980. També ens repartim per les diverses terralleres per mirar de trobar mostres de minerals i, a fe, que en trobem alguns de ben notables.

Observant la fractura mineralitzada


Cercant minerals

Mostra amb fluorita i galena

També anem a donar un cop d’ull al que va ser el pou mestre de les Mines d’Osor i que ara està tapat per una llosa de formigó amb una inscripció feta a mà de l’època del tancament de les mines. Estem damunt d’un pou d’uns 300 metres de fondària amb 11 nivells de galeries!!!

Sobre la llosa del pou mestre de les mines d’Osor

Sense perdre més temps, ens dirigim en cotxe cap a la següent parada on podem observar uns nivells d’antigues roques volcàniques bàsiques, segurament basalts, que s’intercalen entre els micasquistos de la Sèrie d’Osor. Aquests nivells volcànics es van convertir, durant l’orogènia Herciniana, en unes roques metamòrfiques, dites amfibolites, que es distingeixen a l’aflorament pel seu color més fosc i aspecte un xic pigallat per la presència de cristalls d’hornblenda.

Assenyalant els nivells d’amfibolites 
a la columna estratigràfica

Aspecte de les amfibolites

Entre les escletxes de la roca hi creix una planta ben curiosa: es tracta del Melic de Venus (Umbilicus rupestris), també coneguda com a barretets de capellà, una crassulàcia pròpia de l’Europa mediterrània.

Melic de Venus

Abans de dinar fem una parada al llit de la riera d’Osor per a observar un granit leucocràtic tardihercinià, d’un vistos color rosat, que engloba cossos més foscos de diorites i que és tallat per un dic de lampròfir que s’emplaça quan aquests magmes ja s’havien refredat, i d’aquí els seus contactes rectilinis i ben nets.

Observant un dic de lampròfirs a la riera d’Osor

En acabat el dinar ens desplacem tots plegats per la pista asfaltada que, des d’Osor, puja al Santuari de la Mare de Déu del Coll. Abans d’arribar-hi, però, fem una parada al coll de Nafrè per a observar la Sèrie de Susqueda, uns esquistos amb metamorfisme regional de grau mitjà-baix, però molt afectats pel metamorfisme de contacte que els va proporcionar la intrusió dels batòlits granítics posthercinians i que es visualitza en el creixement de porfiroblastes, segurament de cordierita, damunt els plans d’esquistositat que dona a la roca un aspecte pigallat molt característic.

Explicant l’origen de l’esquistositat

Esquist pigallat

A l’aflorament també podem observar com aquests esquists estan tallats per un dic de pòrfir que es distingeix pel seu color rosat d’aspecte massiu i amb textura porfírica on hi destaquen un grans cristalls (fenocristalls) de feldspat. Arreu trobem la planta coneguda com a bruc boal (Erica arborea) amb multitud de petitíssimes flors blanques en forma de campanetes.

Mostrant la intrusió d’un pòrfir granític


Textura porfírica de la intrusió

Bruc boal

Fetes aquestes observacions pugem cap al santuari de la Mare de Déu del Coll on farem la darrera parada de l’itinerari. Des de l’aparcament d’aquest punt tan elevat podem gaudir de bones vistes cap al nord on es despleguen els cingles del Collsacabra amb el pantà de Susqueda als seus peus. Aquí, en Roberto i en Marc ens fan veure la gran llacuna estratigràfica que hi ha entre el sòcol paleozoic on ens trobem i la seva cobertora terciària (el Collsacabra), ja que entremig manca tot el Mesozoic (o Era Secundària) segurament per manca de sedimentació en tractar-se d’un alt estructural.

En Roberto ens dona les darreres explicacions del dia

Vistes al Collsacabra des del Coll

En Marc ens fa un resum de la jornada

Finalment ens dirigim a l’església del santuari, un temple romànic (s.XII) d’una sola nau i campanar d’espadanya que és l’únic element que es conserva d’un antic priorat benedictí que va existir fins l’exclaustració del 1835.

Ens dirigim cap a l’església del santuari

Des del mirador del Coll...

Darrera de l’absis de l’església hi ha un mirador avançat sobre la vall d’Osor que acabem de recórrer al llarg de tot el dia. Així aquesta magnífica vista serveix de comiat d’aquesta jornada de geologia i natura, però no marxem sense abans dedicar un calorós aplaudiment als nostres guies d’avui. Fins a la propera!

divendres, 21 de març del 2025

Isabel Benet, Les Serres Marginals (VII): Mont-roig (primera part)

Si anem des de Tàrrega cap a Balaguer de bon matí, i sense boira, a l’alçada de Bellcaire d’Urgell criden l’atenció uns cingles que es tenyeixen de rosa amb els primers raigs de sol: son els cingles del Mont-roig, i cap allà que anem per a descobrir la naturalesa dels materials que donen tan màgic efecte.

El Mont-roig des de Bellcaire d’Urgell

El Mont-roig és un relleu destacat, de direcció E-W, dins del mantell de les Serres Marginals, limitat al nord i a l’oest per una importat falla que el posa en contacte amb el diapir de Les Avellanes, i al sud amb els escarpats relleus dels voltants de Sant Llorenç de Montgai, dels quals també en parlarem properament. Cap a l'est enllaça amb la Serra Carbonera

Al Mont-roig ens hi acostarem de dues maneres diferents: una a peu des de Sant Llorenç de Montgai, i que serà l’objectiu d’aquesta primera part, i una altra en cotxe des de Vilanova de la Sal. Per això per a fer aquest primer itinerari anirem de nou en direcció a Camarasa, però abans d’arribar al poble prendrem la carretera que, a mà esquerra, es desvia cap a Sant Llorenç de Montgai tot creuant el riu Segre, aquí retingut pel pantà de Sant Llorenç, pel Pont d’Escalera. Val la pena aturar-se un moment sobre aquest pont per a contemplar tan magnífic paisatge....

El Cilindre i la Paret de l’Os reflectint-se 
al pantà de Sant Llorenç

Continuem en cotxe per la carretera uns metres en direcció a Sant Llorenç de Montgai fins que trobem una pista a mà dreta per on ens desviem. Anem per aquesta pista uns metres fins que trobem una altra cruïlla amb una altra pista. En aquest punt deixem els cotxes en un eixamplament i farem la resta de l’itinerari a peu. Davant nostre, pel nord, se’ns desplega la magnífica muralla del Mont-roig.

Deixem el cotxe per continuar a peu

Sortim de 250m d’alçada i continuem a peu per una pista en mal estat que s’enfila seguint el curs del barranc del Pla de Fugues fins al coll d’Orenga. Anant per aquesta pista ja trobem les argiles i guixos de la fàcies Keuper que formen la base encavalcant del Mont-roig. Entre aquests materials s’intercalen cossos d’ofites, unes roques subvolcàniques que es distingeixen pel seu color verdós d’aspecte pigallat i per la seva major resistència a l’erosió.

Aspecte dels cossos d’ofites presents dins 
la fàcies Keuper camí del coll d’Orenga

Arribant al coll ja apareixen uns guixos molt blancs i d’aspecte alabastrí pertanyents al Juràssic inferior (Lias). Aquests guixos son els mateixos que afloren a l’altra banda del riu Segre i que vam observar al barranc del Canudell tot pujant cap a la Serra Carbonera.

Observant la Muntanya de Sant Salvador 
des del coll d’Orenga

Aspecte dels guixos del Juràssic inferior

Des del coll d’Orenga (450m) ja ens encarem a la muralla del Mont-roig tot pujant per un corriol per on anem travessant tots els materials del Juràssic que afloren a la seva base: els guixos, les calcàries i les dolomies del Lias i, finalment, les dolomies negres del Dogger.

El vessant sud del Mont-roig des del coll d’Orenga

Pel camí, després de les dolomies negres del Juràssic ja trobem unes sorres molt blanques pertanyents al Santonià (Cretaci superior) i, un cop més, observem la llacuna estratigràfica present en aquest mantell de les Serres Marginals.

Aspecte de les sorres blanques del Santonià

En aquest punt surt un corriol a mà dreta (opcional), molt desdibuixat i difícil, que mena a la famosa cova del Tabac. Aquest corriol aprofita aquest canvi de litologia per a discórrer just per sota dels grans cingles formats per les calcarenites del Campanià. Pel camí anem trobant restes de fòssils del Cretaci superior: rudistes, cefalòpodes, i uns braquiòpodes del grup dels rinconèl·lides, força vistosos i classificats com Viarhynchia n. gen. cerdanyolae (Bataller, 1947), espècie dedicada a l’anterior director del MGSB Lluís Via. També gaudim de dilatades vistes cap a la vall del Segre, amb la Muntanya de Sant Salvador sempre present.

Camí equipat amb cadenes 
per accedir a la cova del Tabac

Pel camí trobem rudistes...

...cefalòpdes...

...i braquiòpodes de l’espècie Viarhynchia cerdanyolae

Vista de la vall del Segre des del camí de la cova del Tabac

Així arribem a la gran boca triangular de la cova del Tabac en la qual Lluís Marià Vidal hi va fer excavacions a finals del s.XIX i on va trobar elements diversos del neolític i d’èpoques posteriors, constatant així la llarga ocupació de la cova. També al 1978 es van descobrir unes pintures rupestres que van ser restaurades al 2017. Actualment s’hi fan noves excavacions i per aquesta raó l’accés a la cova està tancat amb una reixa.

La gran boca d'entrada de la cova del Tabac

Per continuar l’itinerari proposat, però, ens cal retornar pel mateix corriol fins al camí principal que hem deixat i que remunta la cinglera per una ampla canal fins al pas anomenat Portell de l’Extrem (800m), on assolim la carena principal del Mont-roig.

A la nostra esquena l’ampla canal 
que puja al Portell de l’Extrem

Fins aquí hem observat la sèrie sedimentària mesozoica en successió cronoestratigràfica normal: el Triàsic superior (Keuper), el Juràssic inferior i mitjà (Lias i Dogger), i el Cretaci superior (Santonià i Campanià). Ens trobem al flanc sud d’un sinclinal lax i orientat E-W, amb un nucli on afloren els materials del finicretaci (fàcies garumniana) penjats a mig aire del vessant nord de la serra.

Arribats a aquest punt podem retornar pel mateix camí o bé recórrer la carena a dreta o esquerra sense cap dificultat remarcable. Si anem en direcció a llevant, no gaire lluny tenim el vèrtex de l’Extrem, i si anem en direcció a ponent podem assolir el vèrtex de la Pala del Coll de Porta. Si ens decidim per aquest darrer recorregut haurem de seguir la carena força estona, tot fent suaus pujades i baixades i a frec del paorós estimball que tenim a mà esquerra. El recorregut, però, paga la pena...

Continuem per la carena en direcció ponent

Així arribem al capdamunt de la Pala del Coll de Porta (898m) situada. com el seu nom indica, just sobre el Coll de Porta que divideix el Mont-roig en dues meitats. Des d’aquí tenim enlairades vistes de l’altre meitat de la serra del Mont-roig, la qual visitarem en el següent itinerari, i que té el seu punt culminant en la Pala Alta (950m). També, sota nostre, podem observar una petita explotació de bauxites. Aquestes, igual que les bauxites de Serra Boada i Sant Mamet, es troben en l’espai que ocupa la llacuna estratigràfica que abasta la part alta del Juràssic superior, tot el Cretaci inferior i part del Cretaci superior, i tenen el seu origen en el rebliment d’antigues cavitats càrstiques.

Vista del Mont-roig occidental 
des de la Pala del Coll de Porta

Deixem, doncs, el Mont-roig enrere (de moment) i retornem a la pista on hem deixat el cotxe pel mateix camí d’anada, i pel següent itinerari haurem d’anar de nou a Vilanova de la Sal, on ja hi vam estar visitant les seves salines de muntanya.

divendres, 14 de març del 2025

Mn. Francesc Nicolau: La biòloga Emmanuelle Charpentier i el codi de la vida

Emmanuelle Charpentier, Premi Nobel de Química 2020 juntament amb Jennifer Doudna, i recentment investida Doctora Honoris Causa per la Universitat Pompeu Fabra, entre molts altres guardons que ha rebut al llarg de la seva vida d’investigadora, va néixer en un poblet prop de París a finals del 1968 i des de petita va sentir la necessitat d’aprendre coses del funcionament dels éssers vius i va acabar estudiant biologia, especialitzant-se en l’estudi dels bacteris i altres microorganismes. Es va centrar en el bacteri Streptococcus pyogenes, capaç de causar infeccions molt greus amb resistència als antibiòtics.

Emmanuelle Charpentier (dreta) i Jennifer Doudna (esquerra) 
rebent el Premi Nobel de Química l'any 2020

Ara és directora de la Unitat de Recerca de Patògens de l’Institut Max Plank d’Alemanya i la seva tasca, amb la col·laboració de la nord-americana Jennifer Doudna, ja ha aconseguit descobertes molt importants, i gràcies al sistema CRISPR va descobrir com atacar l’ADN dels bacteris, cosa importantíssima i que s’aplica amb èxit.

La denominació CRISPR és l’acrònim del nom anglès que, traduït, seria: “Repeticions Palindròmiques Curtes Agrupades i Regularment Espaiades”. És una família de seqüències d’ADN que el 1987 un equip investigador japonès va descobrir i que el 1990 es va veure que podia tenir una acció introduint-se en el genoma, cosa que es demostrà el 2000 i el microbiòleg alacantí Francis Mojica va batejar amb el nom de CRISPR que hem dit.

I Crarpentier va identificar una molècula que té un paper clau en l’acció del CRISPR i ho explicava al 2011 en un article a la revista Nature, amb la col·laboració de Doudna, on manifestava com es podia usar com a eina genètica. Aquesta molècula s’ha anomenat Cas9 i tenim, doncs, que el CRISPR-Cas9 fa possible reescriure el codi de la vida de manera més fàcil i precisa i això obre moltes perspectives, sobretot per tractar malalties genètiques.

El 2019 es fundà la companyia CRISPR Therapeutics que tracta pacients amb el trastorn sanguini anomenat beta talassèmia, i on un científic xinès ha modificat tres embrions per fer-los immunes a la malaltia del VIH. Estem segurs que seguiran més aplicacions...