dimecres, 20 de novembre del 2024

Amics del Museu: Visita al Museu del Ter

El Museu del Ter de Manlleu, enmig de la Plana de Vic, és un dels 11 museus que, com el nostre, formen part de la Xarxa de Museus de Ciències Naturals de Catalunya i, aprofitant que allà s’hi feia el darrer plenari d’enguany de la Xarxa, als participants ens van fer una visita guiada pel seu director, en Carles Garcia.

Vistes de Manlleu des del Museu del Ter

Aquest museu està ubicat a la riba esquerra del Ter utilitzant l’edifici d’una antiga fàbrica de fils (Can Sanglas) que es movia amb l’energia hidràulica que li proporcionava el riu. A aquest edifici, d’una sola nau de maons, se li va afegir un cos de formigó per a millorar l’accés a les diferents plantes del museu, el qual també disposa d’un mòdul multisensorial per acostar-lo a persones amb dificultats visuals o mobilitat reduïda.

A les seves dues primeres plantes tenen les exposicions permanents dites La fàbrica de riu i La societat industrial on, amb diversos plafons, audiovisuals i materials històrics, es mostra el procés d’industrialització d’aquesta part de la Catalunya interior tant a nivell mecànic com a nivell social.


També tenim l’oportunitat de veure funcionar la joia del museu: la seva turbina Fontaine, un dels primers motors hidràulics instal·lats al Ter, la qual posava en marxa diverses màquines de filar i empaquetar. L’obertura de les comportes del dipòsit d’aigua impressiona de veritat.

L’obertura de les comportes....

...fa funcionar la turbina Fontaine...

...que posa en marxa diverses màquines de filar

A la planta superior es troba la part “científica” del museu amb l’exposició Els rius Mediterranis, un espai diàfan amb tot de plafons informatius sobre la naturalesa, flora i fauna dels rius mediterranis en general, i el riu Ter en particular. En aquesta planta també s’hi troba el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM).





Però en Carles Garcia ens adverteix que ells no són un museu de ciències convencional sinó que són un aula de natura on s’hi fan tallers, visites i sortides per a conèixer l’entorn, per això l’espai disposa d’una biblioteca i d’un complet laboratori amb molt material didàctic i, fins i tot, algunes peixeres!



Anem a observar ocells...

Per a finalitzar aquesta visita, baixem al riu i anem a una passarel·la de ciment per a observar, amb l’ajut d’un ornitòleg de l’equip, algunes aus típiques d’aquest ambient de ribera com són martinets blancs, bernats pescaires, corbs marins, ànecs collverd... i també un blauet que passa rabent per davant els nostres ulls! Ha estat una visita del tot agradable i profitosa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada