dimarts, 13 de juny del 2023

Jorgina Jordà: MINERALEXPO SANT CELONI 2023

El passat 21 de maig, de nou es va celebrar la MineralExpo al teatre de l’Ateneu de Sant Celoni. La fira, degana de les fires mineralògiques de Catalunya, va aplegar una gran afluència de públic, ja des de bon matí.


Els nostres companys del Grup Mineralògic Català, organitzadors de l’esdeveniment, estaven just a l'entrada, així que la primera parada va ser per saludar-los, demanar per les novetats i recollir el nou número de la revista Mineralogistes de Catalunya. Aquesta vegada, a més, es podien adquirir unes boniques samarretes de la nostra entitat que van tenir un gran èxit.



Com sempre, va haver-hi molta varietat de minerals, tant de Catalunya com de la resta de la península i, en general, d’arreu del món.

En l'àmbit català, es va veure força material de la zona propera a Sant Celoni, com ara quars i microclina de La Batllòria; mostres de calcita i quars de Gualba; fluorita de Sant Marçal o bonics exemplars de quars varietat ametista de Santa Coloma de Farners, que havien estat novetat en l’anterior edició de la MineralExpo.

Foto: Carles Manresa


També es vam poder trobar exemplars rars com ara bariofarmacosiderita, gartrel·lita, parnauita, logdensburgita o wallkildellita-Fe d'una localitat també poc coneguda com és La Burguera (Tarragona); així com diverses sulfosals, arseniats i sulfats de la Cova de l'Alum a l’Argentera.




Per últim, em van cridar l'atenció unes barites de bona mida procedents d'Ulldemolins, localitat més coneguda per altres minerals la fluorita o čechita, així com o com uns exemplars microscòpics d’or però molt interessants de la mina Carolina, Culera, Girona,



Pel que fa a material peninsular també va haver-hi bones troballes. Es va poder veure des de les conegudes fluorites i calcites asturianes; material de Múrcia com ara barita, quars, romanechita, lavendulana, sofre natiu o uns micros molt estètics de La Aljorra (armalcolita, warwickita, tridimita...). De la zona d'Andalusia destacar algunes mostres concretes, com ara una galena força gran de Linares (Jaén), quars de Cerro Muriano (Còrdova), o una placa gran de limonita pseudomòrfica de pirita de Carratraca (Màlaga).

Fluorita, Cantera Llamas, Duyos, Astúrias 



Foto: Carles Manresa


En l'àmbit internacional, tornava a haver-hi molta representació de minerals del Marroc: atzurita, malaquita, wulfenita, anglesita, vanadinita, barita, argent, coure o espècies menys conegudes com ara chabazita-Ca, estilbita-Ca o dundasita amb anglesita.

Bons exemplars de minerals de Panasqueira (Portugal), com ara una mostra de ferberita força gran, fluorita, pirita, quars... i unes magnífiques mostres d’autunita de la mina Assunção, també de Portugal i que van ser la foto del pòster d'aquesta edició de la Fira.

Autunita mina Assunçao, Portugal
Foto: Joan Rosell


Pel que fa als fòssils, molt bona representació. Es van poder veure exemplars d'ammonites, crustacis, decàpode, equinoïdeus, peixos, mol·luscs, fulles i un bon assortit de dents: mamut, tauró, rèptils...

Per destacar alguns hi havia uns coralls, no tan fàcils de trobar com altres espècies, del Devonià de Jeffersonville (Kentucky, EUA).




No van faltar els estris necessaris per polir, eines de lapidació i neteja de minerals i una mica de bijuteria, encara que el que predomina en aquesta fira són els minerals.

Com a cada edició aquest any també va haver-hi els premis al millor exemplar català i al millor exemplar internacional, la travessa mineralògica i els tallers "Iniciació a la Mineralogia", com sempre amb molt bona acollida.

Aquesta vegada el mineral guanyador del premi al millor exemplar català de la fira va ser per una calcita de Gualba i al millor exemplar de la fira, una ferberita de Panasqueira, Portugal.

Calcita, Gualba

Ferberita, Panasqueira, Portugal

Ja només en resta donar les gràcies a tots els qui any darrer any fan possible aquesta fira i fins a la propera!

Felicitats a tots!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada