dilluns, 11 d’octubre del 2021

Amics del Museu: Nou catàleg d'holotips i neotips del MGSB

Quan s’estudia un exemplar fòssil, i les seves característiques no s’adapten a les descripcions establertes, cal proposar una nova espècie (o gènere). Aleshores s’ha de fer una acurada descripció i figuració, publicar el treball en una revista científica i dipositar l’exemplar estudiat en una institució per tal que altres investigadors puguin tenir accés a aquest material... és així com un exemplar esdevé un holotip i al Museu Geològic del Seminari de Barcelona n’hi ha més de 700 dipositats en dues vitrines, una veritable joia... i per tal que els investigadors puguin disposar d’una nomenclatura i d’una descripció aprovada internacionalment, s’acaba de presentar un nou catàleg d’aquesta gran col·lecció que el nostre Museu acull des de fa més de 100 anys.


Les vitrines que acullen la tipoteca del Museu

Aquest nou catàleg és el fruit d’una col·laboració entre el Museu i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, i ve a substituir el darrer que es va publicar l’any 1992 i que va anar seguit de tres suplements apareguts els anys 1997, 2007 i 2009 respectivament.

El seu autor i coordinador, en Pere Adserà i Carvajal, actiu col·laborador del Museu i membre de l’Associació d’Amics, per a dur a terme tant magna obra ha rebut també la col·laboració del Dr. Sebastià Calzada, director del Museu, així com també del Dr. Antoni Abad, dels investigadors Joan Corbacho, José F. Carrasco, i Pedro Artal, i també del geòleg i historiador Enric Aragonès.

Repàs a la història del Museu

Després d’una breu introducció (en català, castellà i anglès) on s’expliquen els inicis de la geologia a Catalunya i on es fa un repàs a la història del Museu i la seva tasca científica (reconeguda l’any 2009 amb la concessió de la Creu de Sant Jordi), es passa a explicar què és un holotip i la història de la col·lecció d’holotips, amb curioses fotos d’època, i també es fa un repàs de les diferents publicacions del seu catàleg.

Fetes aquestes presentacions es passa al catàleg pròpiament dit, estructurat en forma de fitxes de cada exemplar on s’especifica, entre altres dades, l’edat, el número de referència, situació del jaciment (amb uns mapes), i lloc on s’ha publicat.

Model de fitxa del catàleg

Cada fitxa va acompanyada d’una imatge de l’exemplar, també d’en Pere Adserà, la qual s’ha procurat que sigui el més representativa possible, però si es volen visualitzar ,més exemplars només cal anar al catàleg en línia del web de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (www.icgc.cat) el qual s’actualitza cada any.

Les imatges són el més representatives possibles
 i, a voltes, des d’angles variats

Així, amb paraules de Jaume Massó (director de l’ICGC), aquesta publicació «és el resultat d’una de les fites més rellevants del Museu Geològic del Seminari de Barcelona, però també de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya pel que representa en l’àmbit del coneixement geològic del nostre país i de la seva difusió» ja que el Museu, des de la seva creació l’any 1874, no ha deixat de ser en cap moment un lloc de treball on mantenir viva la flama de la investigació.

Aprofitem l'avinentesa per agraïr a l'Asociación Paleontológica de Vinaròs d'aquest regal-homenatge al Dr. Calzada, en reconeixement de la seva abnegada tasca investigadora i divulgativa del nostre patrimoni paleontològic, i que no va poder ser entregat en la data que indica la placa per causa de la pandèmia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada