dimarts, 11 de juny del 2019

Amics del Museu: Sortida dels Amics a Vilanova de Meià


Després d’haver donat un extens cop d’ull al Montsec de Meià, no podíem marxar de Vilanova de Meià sense visitar el seu recentment inaugurat Centre d’Interpretació del Montsec de Meià; i diem això perquè aquest centre ja es va obrir al públic l’any 2015, però darrerament s’hi han estat fent obres de cara a una futura ampliació de les seves instal·lacions.


Així que el primer dia d’aquest mes de juny, ens reunim uns quants “Amics” en un bar del nucli de Vilanova de Meià. Després d’un bon esmorzar, i com que encara és aviat, anem tots plegats a fer un tomb pels carrerons estrets, costeruts i plens d’història del seu casc antic on, en un dia tan calorós com avui, s’agraeix la seva ombra.

Entrem a Vilanova de Meià per una porta gòtica...

...i recorrem el seu casc antic...

...ple d’ombrívols carrers

 Així anem fins assolir el punt més alt, la plaça de l’Ereta, on s’asseu la magnífica església dedicada a Sant Salvador, obra feta entre els segles XIII i XV, amb una portalada romànica al mur de migdia, i la gran portalada gòtica a la façana de ponent.

Arribem al capdamunt on s’aixeca l’església de Sant Salvador

Portalada gòtica a la façana de ponent

Quan s’acosta l’hora de la visita, anem baixant cap a l’edifici que alberga el Centre d’Interpretació, situat just sota l’Ajuntament, on ens espera la Sra. Iolanda Masanés qui ens farà de guia de l’exposició.

Nou cartell que anuncia l’exposició

Ens reunim a la porta d’entrada del Centre

Conjunt de vitrines amb fòssils

L’exposició, al dia d’avui, consta d’una sala que acull vuit vitrines amb fòssils (del Montsec i d’altres indrets) procedents de la col·lecció particular del Sr. Manuel Garcia Juárez i curosament triats pel Sr. Antoni Lacasa, consoci de la nostra Associació d’Amics del Museu del Seminari de Barcelona; així com també hi ha una vitrina amb importants minerals donats al Centre d’Interpretació pel Dr. Josep M. Mata-Perelló.

La vitrina dels minerals

Després de fer mil preguntes a la nostra guia, la Iolanda comença la visita pròpiament dita amb una sèrie d’explicacions generals de com i qui va recol·lectar el material que s’hi mostra i de com ha arribat fins aquí, tot mostrant-nos un plafó d’agraïment a la família Garcia-Castellanos per la cessió dels fòssils que conformen el gruix de l’exposició.

Plafó d’agraïment 

Comença la visita

Feta aquesta introducció, la Iolanda ens mostra la primera de les vitrines dedicada al Paleozoic on es poden veure fòssils, suposadament del Carbonífer, tan representatius d’aquella època com falgueres, graptòlits i trilobits.

Observant els fòssils del Paleozoic

Seguidament passem a observar la resta de vitrines que contenen fòssils del Mesozoic i Cenozoic, de procedències diverses i separats per tipus: lamel·libranquis, braquiòpodes, coralls, equínids, gasteròpodes i cefalòpodes, amb explicacions de les característiques principals dels animals que es mostren. Tots els exemplars procedents del Montsec, però, estan degudament classificats i localitzats.

Vitrina dedicada als braquiòpodes i lamel·libranquis 

La vitrina dels coralls...

... i la dels gasteròpodes

Plafons explicatius

Magnífics exemplars de coralls del Montsec

Com que es tracta d’una exposició sobretot dedicada a les escoles, a la vitrina dels cefalòpodes, i per tal d’evitar que els nens confonguin els ammonits amb cargols, es procura comparar el material fòssil amb models i imatges.

Vitrina dels cefalòpodes

Tot seguit passem a observar la “joia de la corona”, una vitrina dedicada a la Pedrera de Meià, el més gran prodigi de la regió, i que en el futur tindrà tota una sala per ella sola. D’aquesta pedrera s’hi havien extret lloses per a fer-ne litografies, però aviat, a més, va ser considerada un jaciment paleontològic de primer ordre en aparèixer exemplars de fòssils en extraordinàries condicions de conservació.

Passem a observar la vitrina dedicada a la Pedrera de Meià


Entre tot el material que s’hi mostra, crida l’atenció una magnífica rèplica d’un exemplar complet del petit cocodril dit Montsecosuchus depereti, l’original del qual es conserva al Museu de Geologia de Barcelona o Museu Blau. 

Rèplica del famós Montsecosuchus depereti del Cretaci inferior

També són molt destacables els exemplars de flora fòssil corresponents a una de les angiospermes més antigues del món: Montsechia vidali. També podem observar magnífics exemplars de peixos Ascalabos, i quan els fòssils són difícils de veure, unes fletxes ens ajuden a orientar-nos.

Lloses amb impressions de Montsechia vidali 

Les fletxes ens ajuden a fixar la vista 


A la vitrina també es mostren moltes fotografies de l’època de l’explotació de la pedrera i una acció de l’empresa Calizas Litográficas SA. A un costat de la vitrina està per penjar un quadre de grans dimensions on es recrea l’ambient lacustre on es van dipositar aquestes calcàries litogràfiques, amb els seus animals i plantes més característics.

Representació de l’ambient lacustre de la Pedrera de Meià

També podem donar un cop d’ull a l’exemplar del llibre De la litografia a la paleontologia d’Antoni Lacasa on, a més d’explicar-nos la història de la pedrera, hi apareixen moltes imatges d’extraordinaris fòssils trobats a la pedrera.

Portada del llibre

Finalment donem un extens cop d’ull a la vitrina dels minerals on hi ha notables exemplars procedents de Catalunya així com també d’altres llocs de la península, tots degudament agrupats i classificats.



Abans de marxar, però, la Iolanda ens convida a donar un cop d’ull a la que serà la nova sala d’exposicions en un futur que, esperem, sigui proper. També ens apropem a una taula a recollir alguns fulletons informatius sobre les característiques d’aquesta exposició i sobre el Geoparc Mundial Conca de Tremp-Montsec. Sabent que els Amics tenim un blog, la Iolanda ens fa entrega d’uns quants exemplars de la revista trimestral Lo Pas Nou, que edita l’Ajuntament de Vilanova de Meià i que està oberta a tothom qui vulgui publicar coses relacionades amb la vall de Meià i el Montsec.

D’una taula recollim alguns fulletons informatius


Portada de la revista Lo Pas Nou

Després d’agrair i acomiadar-nos de la Iolanda Masanés, amb la promesa de tornar quan s’inauguri l’ampliació de l’exposició, anem a fer un dinar de “picnic” a la font de la Figuera, just a a l’entrada del congost del Pas Nou. Però abans per la carretera fem algunes parades per observar les calcàries i dolomies del Juràssic, així com també la boca nord del túnel que cobria el riu Boix on es va construir una esplanada artificial per a carregar els camions amb el carbó que s’extreia de la mina del Reguer.

Aspecte de la boca nord del túnel sobre el riu Boix


Picnic a la fresca de la font de la Figuera

En acabat el dinar, i com el dia s'allarga molt, de tornada a Vilanova encara tenim temps d’anar a veure el dolmen de Son Joaquim, situat a tocar de la pista que puja al castell de Meià. Entre els camps de conreu ben verds podem veure com floreixen les roselles (Papaver rhoeas) i la bonica jonça (Aphyllanthes monspeliensis).

 Dolmen de Son Joaquim 

Roselles

Jonça

Després anem a fer el cafè a un bar de Vilanova que, per sorpresa nostra, llueix un magnífic plafó amb totes les vies d’escalada que ratllen la famosa paret sud de la Roca dels Arcs, inconfusible obra del prestigiós escalador Armand Ballart.

Plafó de ressenyes d’escalada

Mots encreuats a les façanes de Gàrzola

I com que encara tenim temps, els que quedem aprofitem per arribar-nos fins al petit poble de Gàrzola, a la sortida de la vall de Meià, on l’Associació #GZL Cultura, tot utilitzant la fórmula d’un conegut joc de mots encreuats, vol promocionar l’ús d’antigues paraules pròpies de la Noguera amb la instal·lació de l’obra Paraules de la nostra terra a les façanes d’algunes cases del poble. Nosaltres per la nostra part, després d’haver anat pels carrers de Gàrzola “caçant” paraules, ara sí, donem per finalitzada aquesta sortida i ens acomiadem fins a la propera!

Fotos: Agustí Asensi, Isabel Benet i Ventu Amorós
Per anar al lloc web del Centre d’Interpretació del Montsec de Meià, cliqueu aquí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada