dilluns, 8 d’abril del 2019

Jorgina Jordà: “LES MINES DE CASTELL: DE L’URANI DE FRANCO AL DESCOBRIMENT DE L’ABELLAITA"


Durant l’estiu del 2018 va veure la llum un nou llibre sobre la mineria a la Vall Fosca: "Les mines de Castell: de l'urani de Franco al descobriment de l'abellaÏta".


La publicació ha estat editada per l'Ajuntament de la Torre de Capdella gràcies a la col·laboració amb el Museu de Ciències Naturals de Barcelona i l'Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera del CSIC i ha comptat amb la participació d’un gran nombre d’autors d’àmbit català i internacional.

El primer capítol del  llibre s’endinsa en la història de la mineria de l’urani a la Vall Fosca durant els anys 60, repassant la febre per aquest material que va tenir lloc també a d’altres indrets de la península.

A la Vall Fosca, durant aquells anys, es van dur a terme les labors d'exploració per aconseguir el preuat urani amb el desenvolupament del conegut com a projecte Eureka, que tenia l’objectiu de determinar la rendibilitat de les concentracions d'urani que contenen en els materials sedimentaris del Triàsic que afloren a les immediacions del poble de Castell-estaó.

En un inici, aquesta exploració es va realitzar de forma molt activa i, fins i tot, va portar a l'apertura de diverses galeries. Tot i així, al cap de poc temps es va abandonar doncs  sembla que no van considerar-se viables.

Tot i que aquestes explotacions no van arribar a ser rendibles des d’un punt de vista econòmic, s’ha de destacar la seva rendibilitat científica i mineralògica, doncs la presència de l'urani juntament amb un gran ventall d’elements químics, ha permès la formació d'una sèrie de minerals molt rars: andersonita, čejkaïta, natrozippeïta o la ja famosa abellaïta, descobert per primera vegada en aquesta mina i del qual ja ens vàrem fer ressò en aquest mateix blog : http://museugeologic.blogspot.com/2016/03/jorgina-jorda-l-abellaita-nova-especie.html

Destacar que el llibre compte amb un apartat sobre la mineralogia en el qual s’ha fet un interessant repàs a tots els minerals trobats fins ara i que compte amb una breu descripció de totes les espècies i boniques fotografies d’alguns exemplars.

El llibre acabà fent una crida a la importància de preservar aquest ric patrimoni geològic i miner per a les properes generacions.

Felicitats a tots per aquesta iniciativa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada