divendres, 11 de maig del 2018

Jorgina Jordà: EXPOMINERALS SANT CELONI 2018


El passat diumenge 6 de maig s’ha tornar a celebrar la fira Expominerals Sant Celoni, sent enguany el seu 40 aniversari. Realment,  és que, com de costum, ha estat una fira magnifica i la jornada pot qualificar-se d’èxit, tot i que el dia va començar amb força pluja.


Com sempre va haver-hi molta varietat de minerals tant de Catalunya com de la resta de la península i del món.

A nivell català, cal destacar unes mostres d'apachita, caledonita, segnitita, anglesita verda i linarita de l'Alforja; corkita i kintoreïta de Porrera. Exemplars clàssics de fluorita tant de la pedrera Berta com les cèlebres fluorites blaves de Sant Marçal, i també d'una localitat menys habitual com és Tossa de Mar; material de Rocabruna: tetraedrita, atzurita, theisita i claraïta; les encara tan apreciades cechites d'Ulldemolins. També es van veure bones mostres de prehnita i quars de Gerri de la Sal; wulfenita, varietat chil·lagita força antiga de Sant Fost de Campsentelles i calcita de bona mida també del mateix indret però d’extracció molt més recent; epidota i axinita de Casterner de les Olles; quars ametista i microclines de Massabé; quars amb almandina del Montnegre, quars i microclina de Can Cuca, Sils; anapaïta de Bellver de la Cerdanya, variscita XXL del Turó de Montcada i cal fer menció especial a un exemplar de galena procedent de mina La Martorellense que, no en va, guanyà el premi al millor exemplar català de la fira. També cal mencionar apart unes cerussites amb galena del Molar que cridaven molt l'atenció per la seva mida, ja que algun cristall passava del centímetre i mig.


Cechites d'Ulldemolins





Cerussita amb galena del Molar

A nivell nacional, començaré destacant els ja clàssics de cada edició, com la barita i fluorita de la Moscona, Astúries; fluorita i barita de Berbes i de la Viesca, però a més aquest any la sorpresa ha estat trobar fluorita blava i verda amb quars de Hornachuelos, Còrdova. De la zona de Múrcia també força material: fluorapatita de la Celia i algunes bones mostres de cronstedtita de la Corta Brunita en agregats de més de 3 cm i ludlamita del mateix indret; smithsonita de la Corta San José, La Unión i com a novetat pirita pseudomòrfica de pirrotina de la mina Julio César, Llano del Beal; guix molt antic de la Pedrera Esmoladores del Verdegás, Alacant; cerussita de les Minas del General, Cabezarrubias del Puerto, Ciudad Real (aquí la novetat és que eren en matriu, fins ara molt poc vistes a les fires); or de Casas de Don Pedro, Badajoz i molts altres.


 Pirita pseudomòrfica de pirrotina de la mina Julio César, Llano del Beal


En l'àmbit internacional, tornava a haver-hi molt bona representació de minerals del Marroc: atzurita, malaquita, wulfenita, anglesita, vanadinita, barita, argent, coure... També de Mèxic: adamita, wulfenita o quars ametista. Bons exemplars de minerals de Panasqueira, berils d’Assunçao, Ferreira de Aves, Viseu, Portugal; calcita, esfalerita i fluorita d'Elmwood Mine, Tennessee, USA (una d'elles va guanyar el premi al millor exemplar internacional de la fira); molts minerals també de la Xina com les ja clàssiques piromorfita, fluorita, hemimorfita o scheelita.També cal destacar una novetat: quars i albita de Papachacra, Catamarca, Argentina.





Pel que fa als fòssils,  molt bona representació. Es van poder veure exemplars d’ammonites, crustacis decàpodes (molt ben preparats), equinoïdeus, peixos, mol·luscs, fulles i un bon assortit de dents: mamut, tauró, rèptils...



El que no va faltar, tampoc eren els estris necessaris per polir, eines de lapidació i neteja de minerals i una mica de bijuteria, encara que el que predomina en aquesta fira són els minerals.

Amb tanta diversitat, els preus també ho eren, no obstant crec que ningú es va quedar sense poder comprar, ja que a partir de tres euros (o fins i tot menys), es podia tornar a casa amb algun mineral.

Com a cada edició aquest any també va haver-hi els premis al millor exemplar català i al millor exemplar internacional (com ja hem comentat més amunt), la travessa mineralògica i el taller "Iniciació a la Mineralogia".

I no voldria acabar aquesta crònica sense felicitar el 40 aniversari de la Fira i sobretot als companys del Grup Mineralògic Català, que ho han fet possible i donar-los les gràcies per tot l'esforç que això comporta.



Gràcies companys i fins a la propera!

Felicitats a tots!

Fotos: Agustí Asensi

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada