dimecres, 20 de desembre del 2017

Amics del Museu: BATALLERIA 25

Acaba de publicar-se un nou número de la revista paleontològica Batalleria que edita el Museu Geològic del Seminari Concilar de Barcelona. 

Furca? organisme problemàtic de l’Ordocicià inferior del Marroc
Col·lecció Keith Hammond. Foto: Juan Corbacho

En aquesta nova revista apareixen publicats 6 articles, a més d’unes breus notes paleontològiques i de la Crònica del Museu en la qual fa un resum de les activitats del Museu, les relacions amb altres institucions, visites i millores a la biblioteca, que hi ha hagut entre juny i octubre d'enguany.

El primer dels treballs està signat per Sebastián Calzada i José Francisco Carrasco i amb el títol Sobre dos bivalvos de los olistones de Salàs de Pallars, s’analitzen dos cargols, en concret Apricardia sp i Spondylus gandariasi, procedents del Campanià d’aquesta localitat.

Del següent article en són autors Sebastiàn Calzada i Eduvigis i en ell es descriu el gasteròpode, procedent del Campanià de la Conca Dellà, Hadriania olleri com una nova espècie.


En el tercer treball, signat per José Francisco Carrasco, es descriu per primer cop a Espanya un equinid del gènere Globator trobat als materials eocènics de la conca d’Igualada. L’article va acompanyat de fotos del citat espècimen.


Del mateix autor és el següent títol on s’explica l’ampliació de l’àrea de distribució paleogeogràfica de l’equinoideu de l’Eocè Rhabdocidaris tournali. L’autor dubta de les descripcions fetes d’aquesta espècie al SW de França i al SE d’Espanya.

Els autors Joan Corbacho, Francisco J. López-Soriano, Ulrich Lemke i Keith Hammond signen un treball, escrit en anglès, en el qual es descriu una nova espècie de trilobit del gènere Platypeltoides, concretament Platypeitoides carmenae, trobada als esquists de Fezouata de la província de Guelmin, pertanyents a l’Ordovicià inferior del Marroc. L’article va acompanyat de fotografies de gran format de l’espècimen descrit.


El darrer article és una breu nota, signada per Antonio Abad, en la qual s’explica la curiosa relació de Mn. Facundo Matheu Cassà amb el Museu. Aquest mossèn, originari del poble de Marata (Les Franqueses del Vallès), fou missioner i bisbe de Perth (Austràlia). A inicis del segle XX va conèixer al Dr. Jaume Almera, per la qual cosa Mn. Matheu va fer algunes donacions al Museu, entre d'altres, d'uns gasteròpodes actuals recollits a la platja de Broom (Perth).

El Dr.Sebastián Calzada i la Sra Eduvigis Moreno són el director i la co-directora respectivament d’aquesta revista, i a més l’Eduvigis és l’encarregada de la seva maquetació i disseny, i ha estat realitzada gràcies al treball desinteressat dels seus col·laboradors i de l’equip editorial. l’Associació d’Amics del Museu Geològic del Seminari de Barcelona i els Serveis de Museus de la Direcció Cultural de la Generalitat de Catalunya han fet donació d’una subvenció per a la seva edició.



Aprofitem l’avinentesa per assabentar-vos que la propera sortida dels GeoloSketchers tindrà lloc el proper mes de gener al Museu. També aprofitem per a desitjar-vos que passeu unes BONES FESTES DE NADAL

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada