dimarts, 18 de novembre del 2014

Amics del Museu: VISITA A L'EXPOSICIÓ "25 ANYS DEL SERVEI D'INFORMACIÓ I PREVENCIÓ D'ALLAUS A CATALUNYA"

Des d’avui i fins el proper divendres 21 de novembre, es pot veure a la sala d’exposicions de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, una exposició amb la que es commemoren els 25 anys de la posada en marxa del Servei d’Informació i Prevenció d’allaus a Catalunya. Aquesta exposició és itinerant i ja fa més de dos anys que volta pel país. S’ha mostrat a 15 indrets de Catalunya però la seu de l’ICGC  és el darrer lloc on s’hi exposa, i per això he aprofitat aquest matí per anar-hi a donar un cop d’ull.



L’exposició consta de 23 panells informatius, repartits al voltant de la gran sala d’exposicions, estructurats en 4 blocs: Informació i cronologia; Les allaus. Nocions de base; Les allaus a Catalunya i al món; i Prevenció i protecció davant del perill d’allaus. El comisari de l’exposició, molt amablement, m’acompanya i em fa un petit resum de cadescun dels diferents blocs tot destacant-ne alguns dels aspectes més rellevants.


A través dels plafons m’assabento de les primeres passes d’aquest Servei que funciona des de l’any 1986 i que, avui dia, és un dels més importants a nivell mundial. També m’assabento dels mecanismes de les allaus i les causes que les provoquen a través d’una sèrie d’idees bàsiques.


Aquest fenomen és cada cop més conegut entre els esquiadors i els amanats de la muntanya hivernal, així com també dels habitants dels pobles del Pirineu, pobles que han crescut molt en els darrers anys i no sempre s’ha construit en els llocs més adeqüats. Per aquesta raó les allaus són un risc que s’ha de tenir molt en compte perquè cada any provoquen un cert nombre de victimes mortals.

En els plafons també s’explica la tasca de documentació i investigació sobre les allaus històriques i la recerca dels rastres que deixen sobre el terreny, informació necessària per a l’elaboració dels mapes de risc d’allaus. També es fa un repàs de grans allaus registrades a Catalunya i al món comper exemple  l’allau que hi ha haver a les Fonts d’Arinsal (Andorra) l’any 1996 i que va afectar una desena de blocs d’apartaments de l’estació d’esquí, sortosament sense victimes mortals.


Els darrers plafons estan dedicats a donar a conèixer la feina, tan interessant com arriscada, dels nivòlegs, els tècnics que estudien l’estat de ls neu i n’evaluen els riscos per tal de preveure les allaus i, si cal, provocar-les i així minimitzar els seus efectes. La seva feina està avui dia recolzada per les noves tecnologies instal·lades a les diverses estacions nivològiques. Amb aquestes dades s’elabora diàriament el Butlletí de Perill d’Allaus (BPA).


A la sala també es pot veure un petit audiovisual dels primers treballs del Servei, així com també espectaculars imatges de diferents tipus d’allaus.



Finalment dir que el dijous 20 de novembre es farà a la Sala d’Actes de l’ICGC l’acte de cloenda d’aquesta exposició amb ponències a càrrec de Carles Garcia, Enrico Filaferro i Glòria Martí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada