dilluns, 25 d’agost del 2014

Mn.Francesc Nicolau: MINVA EL GLAÇ DE L'OCEÀ ÀRTIC

És un altre dels efectes del canvi climàtic que cal tenir en compte. Fa 34 anys que es mesura la superfície glaçada del pol Nord terrestre mitjançant satèl·lits i a l’estiu de l’any passat es va enregistrar la xifra més baixa fins ara de l’extensió ocupada pel gel: 1,3 milions de Km², mentre que l’any 1980 va ser de 2,90 milions la mínima aconseguida. Al 2007 ja s’havia arribat a 1,61 milions, però aquest any passat s’ha batut un rècord.

Extret de www.greenpeace.org

Què vol dir això? Que, entre altres coses, travessar l’Àrtic en vaixell ja no és una empresa irrealitzable. Més encara, ja ha estat una realitat. Tenint en compte les condicions climàtiques del juliol de l’any passat els xinesos van decidir que el Yong Sheng, vaixell de 19.000 tones gestionat pel grup Cosco, salpés el 8 d’agost del port de la ciutat xinesa de Dalian per fer el seu viatge a Rotterdam (Holanda) pel camí del Nord-Est, o sigui pujant cap a l’Àrtic, travessant l’estret de Bering per navegar pel nord de Sibèria i rodejant Escandinàvia baixar a Holanda. El dia 11 de setembre van arribar a Rotterdam després de 14 dies de navegació i la gesta es convertí en notícia que aparegué als diaris. El seu trajecte habitual era baixar pel mar de la Xina, passar l’estret de Malaca, travessar l’índic, entrar al mar Roig, passar pel canal de Suez, creuar el Mediterrani, passar per l’estret de Gibraltar i pujar amunt cap a Rotterdam. Era una travessa que es feia en 48 dies. Una mica més curta que aquesta altra del Nord-Est, però més sinuosa i amb més perills.

El vaixell Yong Sheng (extret de www.nunatsiaqonline.ca)

Això planteja al món de l’economia unes possibilitats que cal tenir en compte. Poden resultar a un preu un xic més baix productes arribats de l’Extrem Orient, cosa que no es pot menystenir. Però, és clar, no tot són flors i violes. El desglaç de l’Àrtic, unit al de l’Antàrtida, fa pujar de mica en mica el nivell dels oceans amb conseqüències més aviat desastroses per a una part de la humanitat, a més de tots els altres inconvenients que comporta l’escalfament global com tots sabem. Cal que no ho oblidem…

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada