divendres, 9 de maig del 2014

Jorgina Jordà: MINERALEXPO SANT CELONI 2014

Diumenge, 4 de Maig 2014

MINERALEXPO SANT CELONI 2014

Un any més, i ja són 36 edicions; s’ha celebrat la MINERALEXPO de Sant Celoni, la fira degana de la mineralogia a Catalunya. La primera novetat d’aquest any quedava palesa només arribar,  ja que la fira no ha tingut lloc al ja conegut local de l’Ateneu, sinó al Teatre Municipal de l’Ateneu, just al costat. Aquest canvi, sota el meu punt de vista, ha suposat una millora en la il·luminació, distribució i, fins i tot, la circulació dels visitants.




No obstant, tot i la correcta distribució de les parades, les dimensions de l’espai eren més reduïdes i l’entitat organitzadora, el Grup Mineralògic Català, va disposar-se  a l’entrada del recinte i no al seu interior com en les darreres ocasions. Aquest fet va provocar que les activitats lligades al Grup com la quiniela mineralògica, la parada amb les Revistes i el llibre del Dr. Miguel Calvo “Minerales de España, tomo VI Sulfatos, Molibdatos y Wolframatos”  vangin passar una mica més desapercebudes.

Dins del recinte, la fira no ens va defraudar en absolut. Pel que fa als minerals catalans, es van poder veure algunes novetats destacables, com unes celestines d’Artés al Bages, de les quals no se n’havia sentit a parlar, o unes atzurites molt bufones de la mateixa localitat.
Material ja més clàssic com les anatases d’Espot, fluorites del Papiol, plates de la Balcoll, clorites de Llavorsí, o les microclines de Tremp que tant van agradar en ocasions anteriors.




La sistemàtica tampoc defraudava i remenant es podien trobar minerals rars de localitats difícils d’aconseguir actualment o d’on l’indret ha desaparegut o no s’hi pot accedir. En aquest sentit cal destacar les andersonites i altres minerals d’urani de la Mina Eureka, crisòtils vermells de Gualba, fosfats del Turó de Montcada o mostres amb petroli de la mina de Riutort al Berguedà, actualment només accessible amb guia ja que l’han condicionat per fer visites turístiques. 



També, es van veure minerals de la Mina de les Ferreres de Rocabruna, indret que molts recordareu de l’anterior Fira de Sants, on es va fer la presentació del llibre dedicat a la zona minera d’aquesta població i on es presentaven gran quantitat de novetats mineralògiques.

De l’Estat Espanyol, com era d’esperar, es va poder veure una extensa representació de material, especialment de minerals de la zona de Llevant, fluorites i altres minerals d’ Astúries, i també d’Andalusia d’on cal destacar un lot d’aragonites de Macael i algunes plates mercurials de la zona de las Herrerías (Almeria).

A nivell internacional, material abundant de la Xina i el Perú repartit per totes les parades. A més, es va poder comptar amb la presència d’uns comerciants francesos que portaven material del seu país i d’arreu del món, amb bons preus i bona mida.



Interessants també les parades amb eines per la lapidació i talla de gemmes, i és que sembla que cada vegada hi més aficionats a la talla, poliment o col·leccionisme de gemmes i minerals tallats. Destacar un grup de caboixons de Jaspi de Montjuïc de bona mida i molta lluïssor, facetats d'ambre amb molta transparència i un parell de facetats d’esfalerita d’ Àliva extraordinaris. 



Sobre els preus, sembla que continua la tònica general de posar preus més assequibles a les mostres, adaptant-se als temps que corren. Segur que els més matiners i amb dots d’observació encara van trobar bones oportunitats.

Poca bijuteria i pocs fòssils, encara que vaig trobar per parts iguals a amics aficionats tant de mineralogia com de paleontologia entre els quals vaig poder veure uns quants socis dels Amics del Museu, que saludar-los és, com sempre, un altre dels atractius per visitar la Fira.



Resta donar les gràcies als organitzadors per la feina que suposa preparar aquest esdeveniment i als expositors que sempre responen amb molta amabilitat les meves preguntes, demanant per les novetats i minerals destacables, a més de permetre’ns fer unes quantes fotografies per acabar de completar les explicacions.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada