divendres, 8 de novembre del 2013

Amics del Museu: SOBRE EL NOU LLIBRE DE Mn.FRANCESC NICOLAU

Aquest passat mes de setembre, aparegué el llibre “Qüestions fonamentals plantejades per la biologia actual”, del qual és l’autor Mn. Francesc Nicolau, Subdirector del nostre Museu. Forma part de la col·lecció Cultura i Pensament i és el número 28.


Mn. Nicolau és autor enciclopèdic. Només cal examinar la munió de les seus molts llibres, articles i altres escrits sobre temes científics, divulgats en una quantitat incomptable de conferències. Però sobre tema biològic només seria el llibre “La cèl·lula i la reproducció dels éssers vius”, del 1987, tret de “Teories evolucionistes i ciència de l’evolució”, publicat el 2003. La ciència biològica en aquest quart de segle ha fet moltíssims avenços, sobretot en matèries de genètica o embriologia humana: calia una posada al dia i d’aquí ha sorgit aquest llibre. Això sense oblidar la qüestió de l’origen de la vida, tema tan controvertit des de fa temps. Cal dir que el llibre no solament va dirigit a les persones enteses en aquestes matèries, sinó també, i de manera especial, a l’home del carrer.

Ens preguntarem, avui dia, amb la quantitat d’informació que hi ha a la xarxa, si calia un llibre d’aquesta mena. Contestarem rotundament que sí. El temps que faria falta per recopilar tota la informació que conté ja ho justifica. I més si en el llibre es troba expressada de manera planera, amena i agradable, com ens té acostumats Mn. Nicolau; i, econòmicament, el seu cost és més que raonable.

Hi ha una mena d’estil de pintura en el qual milers de simples punts aïllats i sense relació aparent d’uns amb els altres que els envolten, a certa distància donen lloc a una imatge concreta als nostres ulls. És quelcom idèntic als píxels de la vostra pantalla d’ordinador. Així a la natura, a cada nivell hi haurien uns punts o píxels que el configuren. Els quarks i altres –els punts o píxels més minúsculs- donen lloc als protons, neutrons i electrons dels diferents àtoms dels elements químics repartits per tot l’Univers. Principalment, quatre d’aquests elements: carboni, oxigen, hidrogen i nitrogen, componen la part més important de les molècules orgàniques. Aquestes molècules  són els punts més bàsics del quadre (o els píxels de la pantalla) i componen cada organisme viu. ¿Com i per què s’agrupen aquestes molècules? ¿Amb quin sentit? ¿Quan aquests agrupaments es consideren vida? ¿Poden fer-ho en qualsevol lloc de l’Univers, o els calen condicions especials per desenvolupar-se, com ara les que els dóna –o donà- la Terra?

formasyvoladores.blogspot.com

Aquests agrupaments de molècules orgàniques, ¿per què es perpetuen? ¿de quina manera ho fan? ¿Per què tendeixen a ser cada cop més i més grans, més i més complexes, treballant en col·laboració i, finalment assolint la consciència de si mateixes? ¿Tot això, és una qualitat intrínseca de la matèria orgànica? O pel contrari ¿hi ha quelcom superior que l’ha creada i li ha insuflat aquestes qualitats de moviment i rèplica? ¿Som amos i senyors de les nostres vides i de les qui ens envolten, o de la que potencialment podem fer sorgir? És extraordinari que quarks i altres partícules s’agrupin en associacions cada vegada més grans i complexes fins a configurar els éssers vius i en configurar l’home arribin fins un ésser capaç de reflexionar sobre ell mateix i sobre el que l’envolta.

electronicvoicephenomena.net

Per a obtenir respostes a aquests interrogants, ens cal llegir el llibre de Mn. Nicolau. En els seus cinquanta capítols i dues-centes onze pàgines, començarem per la qüestió de l’origen de la vida i el que han dit els investigadors principals que l’han estudiada. Seguirem a continuació pels organismes que componen els cinc regnes vivents de la Terra, la complexitat de les cèl·lules, l’evolució, la genètica que ens fa saber com d’una generació es passa a una altre, amb l’ADN, els gens i els codis; la tecnologia humana que ha permès el seu coneixement i la seva alteració pel bé o pel mal.

La biologa Lynn Margulis (1938-2011), autora dels cinc regnes

Els embrions. La clonació dels éssers. Al final de cada una d’aquestes parts principals, trobarem una reflexió filosòfica i cristiana que ens pot ajudar a trobar-hi el sentit. De la lectura del llibre sabrem de què estem fets nosaltres (la nostra intimitat), d’on venim i a on anem (el perquè).

Us recomanem vivament la lectura de “Qüestions fonamentals plantejades per la biologia actual”, de Mn. Nicolau. El podreu trobar al Museu i altres punts de venda habitual. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada