El passat 29 de maig va tenir lloc el Plenari de la Xarxa de Museus de Ciències Naturals de Catalunya a la seu del Museu de la Conca Dellà d’Isona, el qual juntament amb la Dinosfera de Coll de Nargó i el Centre d’Interpretació del Montsec de Vilanova de Meià formen el conjunt conegut com Dinosaures dels Pirineus dins del gran Orígens Global Geoparc UNESCO.
El museu es troba al nucli històric d’Isona, a tocar de la seva església gótica dedicada a Santa Maria. Unes petjades de sauròpode ens condueixen fins a l’entrada del museu al qual entrem tot passant sota el vol d’un pterosàurid...
En acabar el Plenari, el seu director, l’Àngel Galobart, ens va guiar (tot un privilegi) per les instal·lacions del museu, el qual consta d’una planta baixa on hi ha la recepció i una petita botiga de merchandising relacionat amb el món dels dinosaures. També hi ha una gran pantalla tàctil amb tot d’informació de la zona que abasta el geoparc Orígens.
Aquest museu es va inaugurar l’any 1995 però de seguida es va haver d’ampliar amb una connexió amb l’edifici annex a traves d’unes vistoses passarel·les de vidre. Així, al primer pis, tenim tota una exhibició de material paleontològic original, trobat a les rodalies d’Isona, sense cap mena de protecció de manera que les peces es poden tocar, cosa totalment impensable en qualsevol altre museu! Tot aquest material està complementat amb nombrosos plafons informatius (molt didàctics alhora que rigorosos), reconstruccions i un petit audiovisual de caràcter general.
A l’edifici annex s’hi exposa el coll complet d’un titanosaure, una extremitat anterior mig reconstruïda (per adonar-nos de les dimensions), la reconstrucció amb impressió 3D d’un crani (que no es va poder trobar al jaciment), i un audiovisual del procés d’extracció d’aquest exemplar fòssil tan extraordinari.
Al segon pis de l’edifici s’hi exposen les peces arqueològiques de la ciutat ibera d’Eśo, de la posterior ciutat romana d’Aeso i fins a l’època medieval, també complementades amb grans plafons informatius i un audiovisual.
Al darrer pis hi ha un auditori-aula (on va tenir lloc el plenari), el taller de preparació de les mostres, i un espai de magatzem on es guarden les peces de petites dimensions. Aquí l’Àngel ens mostra el material didàctic disponible per a les escoles que visiten el museu.
Després de la
visita al museu es va fer un excel·lent “dinar de germanor” al restaurant La
Rosta, i la jornada va finalitzar amb la visita guiada a un jaciment on s’està
extraient les restes d'un altre exemplar de titanosaure. Fins a la propera!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada