dimecres, 30 d’octubre del 2024

Amics del Museu: Cicle de Conferències Mineralògiques de Tardor

Després d’una pausa de cinc anys, avui s’ha reprès l’esperat Cicle de Conferències Mineralògiques de Tardor, organitzades pel Grup Mineralògic Català a la sala Pi i Sunyer de l’Institut d’Estudis Catalans, una preciosa sala gòtica dins el conjunt de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, al cor del barri gòtic de Barcelona.

Claustre de l'Institut d'Estudis Catalans a la Casa de Convalescència

La sala gòtica Pi i Sunyer

Malgrat l’adversa climatologia, un nombrós públic entusiasta s’ha aplegat per escoltar la primera de les cinc conferències programades: Geoarqueologia del complex neolític miner de Gavà: coneixements actuals i nous avenços, a càrrec de la Dra Yael Díaz Acha, geòloga i Conservadora de Petrologia del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, col·laborador d’aquest cicle de conferències.

Programa de conferències

D'esquerra a dreta: 
Dra. Yael Díaz, Frederic Varela (president del GMC) i Josep Ignacio

Després d’una breu presentació per part d’en Josep Ignacio, l’ànima d’aquest cicle, la Yael comença la seva xerrada fent una mica d’història del descobriment d’aquest important centre miner on en època neolítica, i posteriorment, s’hi va explotar sobretot la variscita, un fosfat d’alumini hidratat d’un bonic color blavós que s’utilitzava per a fer-ne collarets i que es forma per l’alteració de les pissarres (shales) silurianes riques en sulfurs.

La Yael és una geòloga que col·labora amb l’èquip d’aqueòlegs que treballen en les excavacions dels sectors de Can Tintorer i Les Ferreres del nord de Gavà on, des dels anys 70, s’han anat descobrint aquestes galeries en urbanitzar-se aquesta zona. Amb una presentació molt entretinguda, la Yael ens fa veure com n’estaven d’avançats a nivell miner al neolític, en descobrir-se aquest complex de 15 metres de fondària distribuïts en diversos nivells, amb suposats sistemes de ventilació i rampes d’accés, i de com l’explotació anava sempre de baix cap amunt tot seguint els filons disposats en vertical. També, a través de l’arqueometria, s’ha demostrat la presència de turquesa a les mines de Gavà.

En acabat hi ha hagut un torn on s’han fet moltes i molt interessants preguntes que la Yael ha contestat de manera molt didàctica, i així la hora i mitja que ha durat la xerrada se’ns ha fet molt curta. Fins a la propera!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada