dilluns, 13 de febrer del 2023

Mn. Francesc Nicolau: La contaminació atmosfèrica causada pels coets espacials

A través d’un article de la revista Investigación y Ciencia, signat per dos científics americans, Martin N. Ross i Leonard David, ens hem assabentat del perill que suposa, per la seva acció contaminant, l’augment de llançaments a l’espai d’artefactes que es posen en òrbita.

el Periodico.cat

La indústria espacial va creixent a un ritme accelerat, ja que, a més dels que era fins fa poc només competència dels estats, ara s’hi afegeixen també inversions de moltes empreses del sector privat i cal tenir en compte el que suposa aquest creixement.

Leonard David, un dels investigadors

Se’ns exposa en aquest article que generalment es diu que no cal alarmar-se gaire perquè molt més contaminats són els avions ja que els coets que es llancen actualment només cremen un 0,1% del que origina el problema ambiental que comporta l’aviació. Però dient això no es considera tot el que hi passa. I és que cal afergir-hi que les emissions dels coets produeixen, a més, unes alteracions atmosfèriques totalment distintes, concretament en els motors on es fa la producció de perclorat d’amoni el qual, per contenir clor, amenaça la capa d’ozó. Aquesta capa protegeix el nostre planeta de les radiacions nocives i potser recordareu la campanya que es va fer en contra dels famosos clorofluocarbonats (CFC).

Però encara hi ha més: les partícules d’alúmina i el sutge que es formen amb els gasos d’escapada en cada llançament, constitueixen una contaminació que no finalitza qual el coet abandona l’atmosfera, sinó que s’hi queda i actua. En la dècada dels 90 es va descobrir que en la superfície d’aquestes partícules es produeixen reaccions químiques que també són destructores de la capa d’ozó. Per això, el 2018 l’Organització Meteorològica Mundial assenyalà que és justificat realitzar-hi més investigacions. Els autors de l’article, doncs, conclouen dient que resulta urgent caracteritzar millor aquesta contaminació amb les seves repercussions mediambientals per tal d’avaluar la sostenibilitat del sector espacial.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada