dilluns, 20 de juny del 2022

Jorgina Jordà: MINERALEXPO Barcelona-Sants 2022

Novament, es va  celebrar la fira de minerals MINERALEXPO Barcelona-Sants 2022. Enguany ha estat una data diferent de l'habitual, degut als canvis ocasionats encara per la pandèmia. Així i tot, ha estat un èxit i hem pogut comptar amb quasi tots els expositors habituals i força visitants.

Com sempre, quan inicio la visita a la fira, el primer stand al qual m’acosto és el del Grup Mineralògic Català, especialment, a saludar molts dels companys, posar-nos al dia de totes les novetats i, com no, recollir la revista: Mineralogistes de Catalunya, que aquest cop estava acabada de sortir de la impremta.


En aquesta ocasió, més que destacar novetats, m’agradaria compartir els minerals que per diferents motius (qualitat estètica, color, mida, raresa...), em van cridar l'atenció. Del sud i centre de la península destacar, entre d’altres: atzurita de la mina Ponderosa (El Campillo, Huelva); conicalcita de Fiñana (Almeria); coure natiu de Las Herrerias (Puebla de Guzmán, Huelva); wulfenita de La Cunilla (Albuñuelas, Granada); cacoxenita de les mines d’El Horcajo (Almodóvar del Campo, Ciutat Reial) o una geoda de quars amb matriu de Tubilla del Agua (Burgos). Del vessant nord peninsular:
 fluorita de Berbes i Caravia (Astúries); quars prasi dels afloraments del diapir d'Estella (Ayegui, Navarra); goethita de La Arboleda (Bilbao, Biscaia); quars biterminat de Picosacro (Pedrera Serrabal, A Corunya).


Atzurita de la mina Ponderosa (El Campillo, Huelva)



                                                   

Fluorita Caravia (Astúrias)



 Quars biterminat de Picosacro (Pedrera Serrabal, A Corunya)

                                         

De minerals catalans, com era d'esperar, tampoc en van faltar. Especialment, es van veure mostres de la pedrera Berta (Sant Cugat del Vallès, Barcelona), la majoria provinents d'antigues col·leccions. També fluorita i barita de Sant Marçal, quars de Llavorsí, i un bon assortiment de minerals de la Pedrera Massabé.

Fluorita pedrera Berta (Sant Cugat del Vallès, Barcelona)

Anglesita pedrera Berta (Sant Cugat del Vallès, Barcelona)

                                            

Quars Sils (Girona)

També, bona representació d'exemplars d'arreu del món, com ara cassiterita de la mina San Antonio (Viloco, La Paz, Bolívia); espectaculars mostres de plata amb calcita de Jizishan (Shandong, Xina); mostres d’harmotoma de diferents indrets com ara Escòcia, Alemanya o Finlàndia; coure natiu de Rocklands (Cloncurry Shire, Queensland, Austràlia); quars faden de Ksar Tassemente (Alnif, Tinghir, Drâa-Tafilalet, Marroc), etc.

Cassiterita de la mina San Antonio (Viloco, La Paz, Bolívia)

Plata amb calcita de Jizishan (Shandong, Xina)





Com en altres ocasions, es van veure minerals molts rars, procedents de localitats tipus o que aquí són freqüents i en d’altres països no ho son tant com, ara, dolomita varietat teruelita de New Mexico o el que crec era el mineral més petit de la fira: laurita de Tanah Laut (Borneo, Indonèsia).

Laurita de Tanah Laut (Borneo, Indonèsia)

Una altra cosa que he notat i m’agradaria destacar és que des de fa un temps ha crescut molt l'afició pels minerals fluorescents. Potser ha estat pel fet de que ara és més fàcil poder aconseguir llums d'ona curta i llarga i això ha fet que augmentin el nombre de minerals fluorescents, perquè a més de calcita, fluorita, aragonita o òpal, es podien trobar altres espècies menys conegudes com la kutnohorita de la Mina N'Chwaning III (Sudàfrica).

Fluorita Berbes (Astúries)
                                                              


Kutnohorita de la Mina N'Chwaning III (Sudàfrica)

Durant el transcurs de la fira es van realitzar una sèrie d'activitats paral·leles relacionades amb el món de la mineralogia, com ara tallers i conferències.

Només em quedar donar les gràcies a tots els que m'han ajudat en l'elaboració d'aquesta ressenya i ens han permès fotografiar els minerals. També agrair als companys del Grup Mineralògic Català per encarregar-se d'organitzar aquesta fira que ja és un clàssic del col·leccionisme de minerals al nostre país.






Fotos: Agustí i Màrius Asensi

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada