dimarts, 23 de novembre del 2021

Jorgina Jordà: MINERGUALBA 2021

El passat dissabte 16 d'octubre, es va poder celebrar de nou, la tercera edició de la fira d'intercanvi i venda de minerals MINERGUALBA. Això sí, enguany va haver-hi canvi d’ubicació i l’indret escollit va ser la Pista Poliesportiva 1 d’Octubre, un espai molt ampli que va permetre respectar les distàncies de seguretat i aplicar rigorosament les normes bàsiques de prevenció de la covid-19.

En aquest sentit, el canvi va ser tot un encert, per que la fira va ser un gran èxit d’assistència i en tot moment es va poder gaudir dels expositors sense patir aglomeracions.





S’hi va poder veure una gran varietat de minerals. Començaré per destacar les mostres de localitats properes, com ara,  quarsos varietat ametista i microclines de la pedrera Massabé (Sils); exemplars d’anapaïta de Bellver de Cerdanya; barita i òpal de Caldes de Malavella; celestina i calcita dels Esbornacs (La Guixa, Osona); celestina de Torallola (Pallars Jussà); prehnita de Gerri de la Sal, magnesita del Pont de Suert o hidrozincita, auricalcita i hemimorfita de Casós (Alta Ribagorça). També exemplars clàssics com ara fluorita de la pedrera Berta (Sant Cugat del Vallès) i Sant Marçal (Viladrau), material de la zona del Priorat com ara galena i cerussita; i molts fosfats del Turó de Montcada, de la Mina Elvira (Bruguers, Gavà) o de Santa Creu d’Olorda com ara al·lòfana, variscita, evansita, fluorapatita, montgomeryïta, etc.






De la resta de la península, es va veure material de la zona minera de La Unión-Cartagena, també material d'Aragó d’entre el que cal destacar mostres de pirita i sofre de la Cañada de Verich;  de la zona centre, aragonita de Molina de Aragón i Minglanilla; pirita de Valdemorillo, cinabri d’Almadén i com no fluorita, barita, calcita... del principat d’Astúries.

Pirites La Cañada de Verich

Sofres La Cañada de Verich


Pirita de Valdemorillo entre altres espècies

Mencionar la gran representació de minerals d’altres països com ara el Marroc: malaquita, wulfenita, calcita, vanadinita, barita, coure; Vietnam: espinela robí; Sri Lanka: zircó, la Xina o el Brasil.

Minerals del Marroc

Minerals de Sri Lanka entre d'altres

Espinela de LucYen, Vietnam


Bon assortit de micromuntatges: anatasa, titanita i apatita de Vielha; monazita de Llavorsí, rútil, epidota, prehnita, titanita i diòpsid del Pont de Suert; anatasa i zircó d’Arsèguel; sulfurs i carbonats de la Pedrera Berta; mostres de les mines de les Ferreres (Rocabruna, Camprodon) i molts més.

Micromuntatges

Tampoc van faltar minerals pels aficionats a la sistemàtica, procedents de la seva localitat tipus o espècies molt rares. M’agradaria destacar mostres d’amazonita fluorescent de Nygvuvan Ovebvo Suècia; alfredopetrovita de la mina El Dragón (Potosi, Bolívia); bismut natiu de Schneeberg (Saxònia, Alemanya); cromo-alumino-povondraïta de Nova York (EUA) i un llarg etcètera.

Amazonita fluorescent de la mina “Nygruvan”, Orebro, Suècia entre altres espècies

Alfredopetrovita de la mina “El Dragón”, Potosí, Bolívia entre altres espècies


També remarcar algunes curiositats com ara bauxita de Cubells (La Noguera), mostres de guix recollits l’any 1971 a la Pedrera Tomàs (Òdena); un exemplar de vesuvianita d'Hortsavinyà de molt bona mida o unes boniques mostres d'or natiu procedents de Laurieras (Aquitània, Franca) i Hornitos (Mariposa Co., Califòrnia, EUA)





Es va comptar també amb tallers d'iniciació a la mineralogia organitzats per membres del Grup Mineralògic Català i dirigits als visitants, especialment als més petits. Com en les darreres edicions, es va poder fer donació d'alguns minerals pel Museu de Minerals de Gualba, amb l'objectiu que a poc a poc es converteixi en un referent de la mineralogia catalana.

Tallers d’iniciació a la mineralogia


Només queda donar les gràcies a tots els organitzadors i participants de MINERGUALBA, en especial a l'Ajuntament de Gualba i al Grup Mineralògic Català, per organitzar-la novament tot i les dificultats provocades per la pandèmia.


Fotos: Agustí Asensi

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada