divendres, 11 de juny del 2021

Mn. Francesc Nicolau: L'erupció del volcà Fagradalsfjall d’Islàndia

Quan a la revista Catalunya Cristiana del 21 de març d’enguany es publicava el nostre article sobre Islàndia i els seus volcans, ja feia dos dies que s’havia produït l’inici d’una nova erupció extraordinària en aquesta gran illa.

Es va veure el començament de la sortida de la lava del volcà Fagradalsfjall a les 20:40 del dia 19 de març. De seguida hi va haver un flux molt fort. El càlcul donava que el volum de massa pastosa que eixia del cràter era de prop de deu metres cúbics per segon i, per això, la primera sensació de la gent va ser de pànic. Però aviat es va veure que, tal i com anava tot, no hi havia perill per a la població.


Aquest volcà es troba a trenta quilòmetres de la capital Reikiavik, i més a prop només hi ha un poblet de pescadors, Grindavik, que resta fora de la direcció del corrent eruptiu. La cosa es va veure grossa perquè també hi havia hagut un preavís amb moviments sísmics. El primer terratrèmol premonitori va ser el 5 de febrer i va arribar a la intensitat de 5,7 graus a l’escala de Richter, però sense que provoqués danys importants. I en seguirem molts més de menor intensitat.

La notícia de l’erupció, però, va córrer de seguida i va atraure l’atenció de centenars, o inclús un miler, de turistes que van anar a Islàndia a observar el fenomen car només se’ls exigia tenir un carnet de vacunació de la Covid-19. Això de veure com flueix la lava d’un volcà és un espectacle digne de contemplació i, a més, en aquest cas sense cap perill ja que es tracta d’un flux tranquil, sense cap explosió, Hem trobat escrit que fins i tot algú va voler cuinar una minestra amb l’escalfor de la lava! Ignorem com va acabar aquesta pretensió.

Molt diferent és la situació a la República Democràtica del Congo on, des del passat dia 23 de maig, està en erupció el volcà Nyiragongo, un dels més actius d’Àfrica i situat només a 10 km de Goma. Aquí l’erupció ja ha provocat nombroses víctimes i milers de desplaçats. Però sempre que es produeix una erupció volcànica, els científic aprofiten el fenomen per a progressar en els seu coneixement i prevenció. Esperem que algun dia ho aconsegueixin.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada