dimarts, 24 de desembre del 2019

Mn. Francesc Nicolau: James Peebles i la teoria del Big Bang


Es diu, i amb raó, que la teoria que assegura que l’univers va començar amb una expansió d’un nucli de matèria primordial i que segueix encara expandint-se és admesa per tots els físics actuals. És la teoria coneguda com Big Bang (gran esclafit). I com pot ser, doncs, segons els mitjans de comunicació, que hagi aparegut la notícia que precisament hi hagi ara un astrofísic, l’últim premi Nobel de Física atorgat el passat 8 d’octubre, que afirmi que renega de la teoria del Big Bang? És una notícia que mereix una bona explicació.

L'astrofísic i premi Novel James E. Peebles

Es tracta del professor James Peebles, canadenc nascut a Winnipeg l’any 1935 i que ha estat molt de temps docent a la càtedra Albert Einstein de la Universitat de Princeton (EUA) i que ha fet troballes importants en el camp de l’astrofísica i per les quals ha rebut, juntament amb dos físics més, aquest important premi. Anteriorment, però, ja havia estat guardonat amb altres premis i distincions.

Aquest professor emèrit, va pronunciar una conferència amb motiu d’una trobada amb els guanyadors del premi Nobel d’enguany a l’ambaixada de Suècia a Washington el 10 de novembre en la qual afirmà que el Big Bang «té un significat sobre la noció d’un esdeveniment i una teoria que estan força equivocats», perquè no hi ha evidència concreta d’una explosió gegantina. O sigui, que no s’hauria de dir “gran explosió” perquè no hi ha proves d’haver-hi hagut això. «El nom de Teoria del Big Bang és bastant inadequat», afirmà. Voldrà dir, doncs, que no hi hagué un començ d’existència del cosmos? Així sembla que ho han interpretat certs mitjans de comunicació.

Però ell no afirma pas això. Es clar que admet un començament de l’univers però el que vol dir és que la denominació “Big Bang” no és prou correcta i que «no tenim una bona teoria de com va anar el principi de tot». I afegeix: «El que sí tenim és una teoria ben provada de com va anar tot fins l’estat actual, des dels primers segons de l’expansió». Hi hagué, doncs, un inici, però no podem explicar els primers instants, només el que va passar després. Dir que hi va haver una “inflació” és una manera d’explicar-ho però no l’única.

Acabada la conferència li preguntaren quin nom calia utilitzar per designar l’origen del cosmos i respongué que no tenia resposta i que, no havent-n’hi cap altra, ell també recorria a Bing Bang. «M’he rendit... jo també uso Big Bang, però no m’agrada» No cal, doncs, alarmar-se. La realitat de l’inici de l’univers es manté.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada