diumenge, 16 de juliol del 2017

Marc Campeny i Jorgina Jordà: PROJECTE TWIN COLLECTIONS

El passat 1 de juliol es va celebrar la presentació del Projecte Twin Collections, que fomenta el grup de recerca consolidat de Recursos Minerals de la Universitat de Barcelona i que va tenir lloc a la seu del Grup Mineralògic Català (GMC).

En Marc Campeny, conservador de Mineralogia del Museu de Ciències Naturals de Barcelona i professor associat de la UB i en Xavier Casado, director del Departament de Bioquímica i Biomedicina Molecular de la UB i soci del GMC, ens van explicar en què consistia aquest projecte que implicaria a diverses institucions i universitats d'arreu del món i en el que els minerals són el centre del projecte, que també té una vessant solidària.




El projecte es centra en la preparació de materials docents per a l’ensenyament de la mineralogia dins dels estudis universitaris. L’objectiu és que els materials docents siguin transversals i que puguin utilitzar-se arreu del món. El punt d’inici és la creació d’una llista on hi figuren 222 espècies minerals que per les seves característiques es considera que qualsevol estudiant de mineralogia hauria de saber reconèixer.

A partir d’aquí es crearia un llibre de teoria sobre generalitats on s’especificarien les característiques d’aquestes espècies i com identificar-les tan de visu com en làmina prima utilitzant el microscopi petrogràfic.




Tot i així, el punt fort del projecte seria la creació de col·leccions estàndard dels 222 minerals. Les mostres que formessin aquestes col·leccions haurien d’estar perfectament numerades i tenir les mateixes característiques en totes les col·leccions amb la idea de formar col·leccions bessones o clonades. Aquest punt és molt important, ja que es crearia un guió de pràctiques associat a la col·lecció que permetria el treball autònom i que, tenint en compte que es tractaria de col·leccions bessones, seria el mateix per a totes les col·leccions i es podria accedir a ell des d’arreu del món a través d’internet.

Aquestes col·leccions es crearien a través d’una xarxa coordinada des de la UB i el Museu de Ciències Naturals i que comptaria amb participants de diferents llocs del món. Cada institució aportaria al projecte un conjunt de mostres per la creació de les col·leccions i a canvi, rebria una d’aquestes col·leccions bessones per a la seva institució.

La idea va sortir a partir d'una col·laboració dels impulsors del projecte amb el Instituto de Geología de la Universitat Autònoma de Mèxic (UNAM). Aquesta universitat fa tres anys que va iniciar un grau de ciències de la terra i compta amb la necessitat de crear materials didàctics per a realitzar les pràctiques de diferents assignatures, entre elles, la mineralogia. La col·lecció del Instituto de Geología de la UNAM seria la prova pilot d’aquest projecte, tot i que s'hi han interessat en participar universitats i institucions d’altres països com Angola, Argentina, França o l’Iran.

Un altre objectiu del projecte és intentar muntar aquestes col·leccions en institucions localitzades en països en vies de desenvolupament i posar en marxa un projecte de solidaritat amb la participació de la Fundació Solidaritat UB.

El projecte es va presentar al GMC perquè l’associació s’involucrés a l’hora de preparar les col·leccions, amb la contrapartida de que una d’aquestes col·leccions bessones pogués estar ubicada al local del GMC. Destacar l'oportunitat que s'ofereix als aficionats a col·laborar en un projecte que involucra museus i universitats, cosa que normalment no succeeix, ja que entre el món acadèmic i el dels aficionats no sempre la col·laboració ha estat possible per diversos motius.


Només ens resta sumar-nos a les felicitacions que tots els presents van fer i que aquest projecte sigui una realitat com més aviat millor.

Fotos: Agustí Asensi

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada