diumenge, 30 de juliol del 2017

Jorgina Jordà: EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA “PAISATGES GEOLÒGICS DE CATALUNYA UNA MIRADA FOTOGRÀFICA A LA GEOLOGIA CATALANA”

Aquest passat dissabte 15 de juliol, hem pogut assistir a la presentació de l'exposició fotogràfica d'en Jordi Lluís Pi:  Paisatges Geològics de Catalunya Una mirada fotogràfica a la geologia catalana. L’exposició està ubicada a la Casa de Cultura de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat, un espai idoni pel que fa a lluminositat.


L'exposició narrada pel mateix autor, és fruit d'un treball de més de tres anys per intentar documentar la varietat i riquesa del paisatge de Catalunya prestant especial atenció als aspectes referents a la muntanya i la geologia.



Pels qui no el conegueu us diré que en Jordi és un gran aficionat a la fotografia i la geologia des de fa molts anys. Va ser membre fundador del Grup Mineralògic Català i és membre de l’associació Mountain Wildernees de Catalunya i de la Societat Catalana de Fotògrafs de Natura.

L'acte va començar amb unes paraules d'en Joan Soler, geògraf i representant de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat. A continuació, en Jordi ens va anar comentant les diferents fotografies cadascuna de les quals comptava amb una magnífica descripció geològica revisada pel geòleg Isaac Camps, conegut també per la seva tasca com a editor científic i guia de camp, i del qual fa molt poc vàrem parlar al nostre Blog en l'entrada: Amics del Museu: ETS UN GEOLOSKETCHER?

Es feia palès que la selecció de fotografies estava molt pensada, no faltàvem indrets emblemàtics com Montserrat, El Pedraforca o El Montseny però també n'hi havia d'altres menys coneguts com són els badlands de la riera de Gaia o els d'All i Olopte.



Pels que no estigueu familiaritzats amb el terme, un badland (terme derivat de l'anglès i que literalment significa "terra dolenta", en català “xaragall” i en espanyol “carcava” ) és un tipus  morfològic en clima  àrid format a roques sedimentàries i sòls rics en argila, farines de falla, o cinerites i tobes volcàniques, que han patit una erosió intensa a causa del vent i de l'aigua i que dóna lloc a una gran variabilitat geomorfològica. És una definició equivalent a la de malpaís (en el sentit que es dóna a aquest vocable al sudoest dels Estats Units).

També hi havia fotografies dels Cingles de Bertí, les Cingleres de Vallcebre, la serra del Cadí, els Bufadors de Bevi (veure també al nostre Blog, a l'entrada: Isabel Benet: ELS BUFADORS DE BEVÍ), el Congost de Mont Rebei o els Cingles de Fontfreda. No podia faltar una fotografia d'un indret geològic molt destacat en l'àmbit internacional i poc reconegut aquí, com és la zona de les Ribes Blaves a Olesa de Montserrat mateix, i així fins a fer la cinquantena d’imatges.





Per acabar donar-li les gràcies a en Jordi i a tots el qui han fet possible aquesta exposició.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada