dissabte, 19 de novembre del 2016

Jorgina Jordà: EXPOMINER 2016

El passat cap de setmana, entre els dies 11 i 13 de novembre, es va celebrar la 38ª edició de la fira de minerals Expominer, que va tenir lloc al Palau nº1 del Recinte firal de Montjuïc a Barcelona. La temàtica de la fira, tot i estar centrada en la mineralogia, presenta una oferta molt variada de fòssils, i especialment bijuteria, però també s’hi poden trobar eines relacionades amb la nostra afició, com microscopis, llums, estris per al polit i neteja de mostres, a més de publicacions i, fins i tot, gaudir de tallers i activitats pensades per als més joves.




La fira segueix amb la seva tònica habitual de pèrdua d’expositors i, en un primer moment, semblava que no hi hauria masses novetats a nivell mineralògic. Òbviament m'equivocava i amb una mica d'ajuda he pogut observar-ne algunes. A destacar alguns exemplars de quars i fluorita groga procedents de Chebka Sidi Said, Mildelt, Meknès-Tafilalet, Marroc (09/2016). Mostres de niobofil·lita, un fluorosilicat de titani i niobi ben complex i interessant procedent Machinga, Malawi (09/2016). Cristalls de kunzita (varietat rosa de l'espodumena), de molta qualitat procedents de Pech, Konar, Afganistan (08/2016). Exemplars de quars ametista de gran bellesa, procedents de Piedra Parada, Las Vigas, Veracruz, Mèxic i que ja havien destacat a la fira de Munich d’aquest mateix any. O un petit lot de de montroseïtes provinents de Prachovice, Bohèmia, República Checa, que tot i que era una troballa del 2005, no s’havien deixat veure en circulació fins el 2016.  Una troballa que no pot ser considerada una novetat, però sí molt destacable, són els exemplars de fluorita rosa d’hàbit octaèdric procedents de la Face Nord des Droites, Mont Blanc, França, que han sortit a la llum a causa del desgel produït pel tan nomenat escalfament global, que ha permès arribar a llocs que fins ara eren inaccessibles.


Quars i fluorita groga de Chebka Sidi Said, Mildelt, Meknès-Tafilalet, Marroc.

Quars ametista de Piedra Parada, Las Vigas, Veracruz, Mèxic.

Fluorita rosa d’hàbit octaèdric procedents de la Face Nord des Droites, Mont Blanc, França.

En l’àmbit internacional, a més de les novetats, en van cridar l’atenció les mostres d’autunita de la Mina Senhora da Assunção, Aldeia Nova, Ferreira de Aves, Sátão, Viseu, Portugal; les barites amb willemita de El Potosí, Chihuahua, Mèxic; marcassites, malaquites i les sempre clàssiques vananidites del Marroc; zoïsita amb robí de Tanzània; les famoses okenites de la Índia; malaquites  de la zona de Katanga, RD Congo, i nombrós material del Brasil com quarsos, turmalines, etc.


Autunites de la Mina Senhora da Assunção, Aldeia Nova, Ferreira de Aves, Sátão, Viseu, Portugal.

En l'àmbit nacional vam gaudir, com és habitual, d’un bon assortit de fluorites, calcites i barites asturianes; cerussites i piromorfites de la mina del General, Ciudad Real; mostres de coure de la Corta Boinás, Belmonte de Miranda, Astúries; les clàssiques dolomites d’Eugui, Navarra o les arxiconegudes pirites Navajún.


Cerussites i piromorfites de la mina del General, Ciudad Real.

Pels amants del mineral català, si se sap buscar, també hi havia mostres interessants. A destacar les arsenopirites del Pirineu lleidatà; acantita, galena, annabergita, mimetita i wulfenita de Vimbodí, redescobertes fa un any; o algunes ametistes de la pedrera de Can Súria entre les quals en destacava un exemplar que, sota el meu parer, és una de les mostres més estètiques que he vist. No faltaven les ja clàssiques mostres d’epidota i axinita de Tremp, Lleida; alguna mil·lerita de Bellmunt del Priorat, Tarragona; wol·lastonita i molibdenita de Gualba; o minerals alpins com les mostres amb anatasa, fluorapatita i rútil de la Val d’Aran.

Annabergita, mimetita i wulfenita de Vimbodí.

Ametiste de la pedrera de Can Súria.

Tampoc faltaven minerals per als aficionats als micromounts i la sistemàtica. Em va cridar l’atenció un exemplar de robinsonita amb rouxelita procedent de la mina de Monte Arsiccio, Sant'Anna di Stazzema, Lucca, Toscana, Italià, novament redescoberta; i alguns exemplars de minerals radioactius procedents dels USA com les mostres amb uraninita i coffinita de New Mexico o els exemplars d’uranopiroclor de Colorado.


Robinsonita amb rouxelita procedent de la mina de Monte Arsiccio, Sant'Anna di Stazzema, Lucca, Toscana, Italià.

Minerals radioactius procedents dels USA com les mostres amb uraninita i coffinita de New Mexico o els exemplars d’uranopiroclor de Colorado.

El rang de preus, tot i que sempre és un tema polèmic, era molt gran i hi havia minerals per a totes les butxaques amb mostres que anaven des d'un euro fins a algunes que ostentaven preus de més de 6.000.

Com a cosa curiosa va ser el primer any que vaig trobar minerals “outlet”, una iniciativa que crec que va tenir bona acollida.

En quant a fòssils, donava la sensació de que hi havia més expositors que en d’altres ocasions i es van poder admirar exemplars de tota mena: ammonites de mides increïbles, crustacis decàpodes molt ben preparats, equinoideus, peixos, mol·luscs i, fins i tot, alguna resta òssia.




Com sempre, no faltaven parades amb estris per a tot el que puguem necessitar els aficionats a la mineralogia, a més de llibres i revistes que ens serveixen per estar al dia de les novetats.

Destacar també que, com cada any, paral·lelament es realitzen altres activitats i exposicions:
  • Col·lecció Jordi Gil: Exposició organitzada pel Grup Mineralògic Català on es van poder observar estris i llibres històrics relacionats amb la mineralogia i la mineria. Es tracta d'una representació molt valuosa amb exemplars de caràcter únic. Un gran esforç molt encomiable del Sr. Gil.
  • Geologia Tàctil: En col·laboració amb l'ONCE i l' Associació Mineralògica d'Interès Científic i Social, molt a valorar.
  • Tallers: Busquem meteorits; Cata d'aigües; Microminerals; Recerca d'or; Dinosaures del Pirineu.
  • Introducció a la Mineralogia MINERLAB:  Taller didàctic d'iniciació a la mineralogia i a algunes propietats dels minerals com la radioactivitat i la fluorescència. En el taller, es fa una introducció a les propietats i característiques generals dels minerals. Es parlà, especialment, dels minerals d'urani i les seves propietats radioactives, tot fent assajos per comprovar algunes de les característiques de la radiació utilitzant comptadors Geiger i filtres, entre altres. També es va tractar sobre com col·leccionar minerals radioactius i quines precaucions cal tenir en la seva manipulació, a càrrec de Carles Díez i Pep Ignacio.
  • Xerrades divulgatives.
  • Concursos.
  • Premis GMC a treballs de mineralogia: En aquesta segona edició, el guanyador del Premi GMC 2016 a treballs de recerca de batxillerat sobre mineria i mineralogia va ser:
    • Sr. Frederic Esteve i Segura amb el treball "Tot un món ben salat".
    • Tutoritzat per: Sra. Mª del Castillo Hervás de l'INS de Terrassa i la Dra. Mercè Corbella i Cordomí de la Facultat de Geologia de la UAB.
  • Finalistes exaequo.
    • Sr. Esteve Ruiz i Clarasó amb el treball "Geologia del Baix Maresme i el Barcelonès Nord".
    • Tutoritzat per: Sr. Salvador Martí i Vilà de Mireia Centre d'Estudis de Montgat
    • Sr. Víctor Vila i Barrachina amb el treball "El coltan, el mineral que mou el món".
    • Tutoritzat per: Sr. Francesc Closa Salinas del Col·legi Claver de Lleida.
Va fer entrega dels premis la directora del Saló Expominer, la Sra. Marta Serra, el president del GMC el Sr. Frederic Varela i els patrocinadors del premi, la Sra. Griselda Kucera de Natura Kucera Minerales i el Sr. Rafael Arquillo de Kunugi Minerales.



Jordi Gil al costat d'una de les vitrines de l'exposició de llibres antics de mineralogia pertanyents a la seva col·lecció.

Per acabar vaig passar a saludar els companys del GMC on vàrem fer una bona tertúlia tot prenent un refrigeri per celebrar el merescut reconeixement, amb l'entrega d'una placa commemorativa, a la gran tasca realitzada pel company Jordi Coca, sempre al servei del Grup des dels seus inicis fins a l'actualitat.



Frederic Varela president del GMC fent entrega de la placa commemorativa al company Jordi Coca.

Finalment, a cada fira també espero amb il·lusió recollir la Revista de l'entitat i visitar l’estand dels amics del ICMPG que a més de la seva publicació portaven alguns exemplars del nou llibre de paleontologia "Guia de camp dels fòssils de l'Anoia Invertebrats marins" de Josep Llansana Marcé i Josep Romero Marsal i que em vaig emportar cap a casa. També vaig visitar l'estand de CatMinerals on també estaven de celebració per la presentació de la seva nova revista “Cat Minerals”.




Només em resta donar les gràcies, com cada any, a tots els que m'han comentat i explicat els minerals més destacats i per permetre'ns retratar-los, com també felicitar i donar-li les gràcies a en Jordi Gil per mostrar-nos la seva magnífica col·lecció i biblioteca. 

Fotos: Agusti Asensi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada