dijous, 21 de maig del 2015

Jorgina Jordà: VI TAULA DE CANYELLES

Un any més, s’ha celebrat la Taula d’Intercanvi de Canyelles que ja va per la seva VI edició. Enguany, l’esdeveniment s’ha realitzat en un nou espai que, tal i com es va anunciar, se suposa ja definitiu. Aquesta nova ubicació, que correspon a l’antic gimnàs municipal, és molt lluminosa i acollidora i tot i tenir unes dimensions més reduïdes que els espais utilitzats en anteriors ocasions, va permetre de forma excel·lent el desenvolupament de la taula.




El nombre d’expositors es va veure incrementat en comparació a l’anterior edició, i cal destacar la presència de participants internacionals vinguts de França, que oferien minerals menys coneguts pels que som autòctons. També va haver-hi participants vinguts d’Alacant i una gran representació de gent vinguda de tota Catalunya: Abrera, Arenys de Mar, Balaguer, Barcelona, Blanes, Canyelles, Cerdanyola del Vallès, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Girona, La Sènia, L’Hospitalet de Llobregat, Malgrat de Mar, Manresa, Mollet del Vallès, Perafita, Sabadell, Santa Coloma de Cervelló, Santpedor, Sant Pere de Vilamajor, Terrassa, Vic, Viladecans o Vilafranca del Penedès.

Pel que fa als minerals, a nivell català es van poder admirar clàssics, com microclines i gran varietat de quarsos de Massabé, un gran assortiment de minerals de la Pedrera Berta (atzurita, calcita, devil·lina, esfalerita, fluorita...), fluorites d’Ulldemolins i de Sant Marçal, epidotes i axinites de Casterner de les Olles, celestines de Torà, Ivorra i La Granja d’Escarp, fosfats del Turó de Montcada, galenes i marcassites de Bellmunt del Priorat, atzurites, smithsonites i altres micros de la Linda Mariquita del Molar o minerals secundaris d’urani de la Mina Eureka. També van haver-hi novetats com les calcites d’Adons (Lleida) que destacaven per la seva transparència o les prehnites de Gerri de la Sal.




Els nostres amics d’Alacant van encisar-nos amb una bona mostra de minerals llevantins: celestines, guixos, quarsos blaus, epidotes i un gran assortit de minerals de les seves contrades. De la resta de la península, també vam poder admirar una bona representació de minerals: calcites de la Cañada de Verich i la Sierra de Jabaloyas, wavel·lites de Palazuelo de las Cuevas, fluorites asturianes, dolomites d’Ojos Negros, aragonites de Pantoja, granats de Lubrín, barites de la Mina Nieves, aragonites coraloides de Macael, calcites i aragonites de León, pirites de Navajún, fluorites amb barita de Yanci i com a novetat destacada les fluorites globulars amb analcima d’Artenara, Illes Canàries.






De minerals estrangers tampoc en van faltar: vanadinites del Marroc, material de Panasqueira, Brasil, Mèxic, òpals d’Etiòpia, crocoïtes australianes, alguna bona barita de Cumberland i bon material francès: pirites i talc de Luzenac i quarsos, fluorites i barites de la Mina de Fontsante.



També va haver-hi temps pels micromuntatges, ja que, com l’any anterior, es va poder disposar de lupes binoculars cosa que va permetre gaudir de mostres de Rocabruna, novetat de l’any anterior, Vallclara, etc., i és que d’un temps ençà els micromuntatges tenen molts adeptes.


Novament, la taula va comptar amb la presència del Grup Mineralògic Català i això va fer que molta gent pogués conèixer la gran quantitat de publicacions i activitats que hi ha al voltant del col·leccionisme de minerals.



Cal destacar que ja es va poder fer un tastet del que serà el nou Museu de Minerals de Canyelles, amb una vitrina plena de mostres XXL formada per donacions de molts dels participants. A més, també vam poder veure el lloc definitiu on aniran les prestatgeries, i és que sembla que ja hi ha tot el necessari per arrencar el Museu de Minerals de Canyelles, que a més de moltes donacions estem segurs que comptarà amb una bona colla d’amics i col·laboradors entusiastes, als quals els desitgem molta sort,  tots sabem de les complicacions que hi ha avui en dia per engegar aquest tipus de projectes.

Com en les passades edicions també es va realitzar un dinar de germanor entre tots els assistents que van participar a la Taula. Tal i com és habitual en aquests esdeveniments va ser un dinar ple d’anècdotes tots relacionats amb aquesta nostra afició comuna: la mineralogia.

Per ara, només queda agrair l’assistència a tots els participants i visitants i, especialment, la dedicació i organització de José A. Soldevilla i la seva esposa Pili Hernández, de l’Ajuntament de Canyelles i com no de la seva alcaldessa, la Sra. Rosa Huguet, per la gran feina realitzada.

Felicitats a tots, i... a per la VII Taula!

Fotos: Agustí Asensi

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada