dilluns, 22 de desembre del 2014

Jorgina Jordà: VISITA DEL GRUP MINERALÒGIC CATALÀ AL MUSEU GEOLÒGIC DEL SEMINARI DE BARCELONA

El passat dissabte dia 13 de desembre, alguns membres del Grup Mineralògic Català encapçalats pel seu president, el  Sr. Frederic Varela  i el vicepresident  el Sr. Marti Rafel, ens van venir a visitar al Museu Geològic del Seminari de Barcelona (MGSB).
Entre aquests, també ens hi trobàvem alguns membres que pertanyem a les dues entitats i tot i que coneixem el MGSB amb els ulls tancats, vam gaudir molt de la visita i, especialment, de les explicacions d’ Antonio Abad , assistits per Agustí Asensi, Xavier Benito i l’autora d’aquestes ratlles.

La visita va començar amb una breu introducció a la història del MGSB, la seva creació i quins han estat els seus directors.


El primer director del MGSB va ser l’il·lustre Dr. Jaume Almera  (1845-1919). Fou un dels precursors de la Geologia a Catalunya. Va estudiar les diverses faunes de mol·luscs del Neògen entre d’altres. L'any 1885, per encàrrec de la Diputació de Barcelona, ​​es va dedicar a la confecció del mapa geològic de la província de Barcelona,  del qual van aparèixer cinc fulls a escala 1:40.000. Tingué molts deixebles entre els quals destaquen Norbert Font i Sagué (1873-1910) divulgador de la geologia i introductor de l’espeleologia catalanes; Marià Faura i Sans (1883-1941) professor a l’Escola d’Agricultura i a la Universitat de Barcelona, director del Mapa Geològic de Catalunya (1917-1925); i el Dr. Josep Ramon Bataller.

Josep Ramon Bataller (1890-1962) va continuar la tasca del Dr. Almera com a director del MGSB. Va ser el primer catedràtic de Paleontologia de la Universitat de Barcelona (1955), doctor honoris causa per la Universitat de Toulouse i membre de diverses societats científiques. En la seva trajectòria d'investigació destaquen els estudis dels fòssils del Mesozoic, en especial els seus treballs sobre els coralls del Cretaci. Va tenir una important relació amb l'Institut Geològic i Miner d'Espanya, determinant fòssils i estudiant i redactant diferents fulls del mapa geològic nacional a escala 1:50000.

El Dr. Lluís Via (1910-1991) va substituir al Dr. Bataller en la direcció del MGSB després de ser el seu professor auxiliar. La seva tesi doctoral, que va merèixer el premi màxim, va versar sobre els crancs de l'Eocè espanyol, esdevenint un especialista de fama mundial en la temàtica. Durant la seva direcció, el MGSB es va enriquir en tots els aspectes, inaugurant noves dependències, adquirint més vitrines i obrint una biblioteca especialitzada que es va procurar obrir tant als especialistes com als aficionats seriosos.

Després de la mort del Dr. Via la direcció del Museu va passar al Dr. Sebastián Calzada, que l'any 1975 es va doctorar amb una tesi sobre braquiòpodes del Cretaci del Llevant peninsular. El Dr. Calzada és autor de molts articles de caràcter paleontològic i ha procurat aprofundir en la divulgació del MGSB en tots els aspectes, especialment, en la seva projecció exterior en revistes especialitzades e insistint en la investigació i la divulgació científica. El 1994, coincidint  amb la seva direcció, varen fundar-se els Amics del Museu Geològic del Seminari de Barcelona.



Després d’aquest repàs històric, van venir les explicacions sobre les diverses vitrines del Museu, que van seguir un ordre molt senzill i entenedor. Es va començar per les que explicaven la formació dels fòssils i les diverses formes en que es poden trobar, els errors més freqüents que es poden cometre en la seva identificació (com confondre les famoses dendrites de pirolusita), quins minerals poden intervenir en la seva formació, etc.


Posteriorment, es va prosseguir amb la vitrina dels holotips, destacant la importància que tenen aquests en la col·lecció del MGSB. Un holotip és un exemplar únic que es troba correctament catalogat en una col·lecció d’un museu o una universitat i que ha servit com a material per a descriure un nou taxó (gènere, espècie, etc.) que abans era desconeguda per a la ciència. Aquest exemplar és designat o indicat com "exemplar tipus" i s’utilitza com a referència en la definició del tàxon nominal a nivell d'espècie.




La visita va prosseguir amb les vitrines dedicades a les eres geològiques, les monogràfiques dedicades a un jaciment  en concret com les de Montjuic, Alcover, la Pedrera de Santa Maria de Meià o la vitrina dedicada al mastodont de Polinyà, i així fins a haver-les repassat totes.





Tot i les llargues estones que he passat dins del Museu mai no em deixa de fascinar i sempre descobreixo que encara em quedem moltes coses interessants per veure i aprendre.

Al decurs de la visita, es varen respondre dubtes i curiositats del assistents i la visita va continuar a la sala de reunions i estudi, la Biblioteca i la Sala Carles.




La Sala Carles és un espai on s'exposen exemplars del món natural, especialment fòssils, minerals i roques. És una exposició permanent pensada per fomentar l'estudi de les Ciències Naturals entre els escolars. La Sala es va inaugurar l'any 1999 amb motiu del 125è aniversari de la fundació del MGSB. Una de les vitrines que va tenir més èxit va ser la dedicada als Minerals del municipi de Barcelona, i és que entre els assistents a la visita hi havia un gran nombre d’aficionats als minerals que s’emocionaven al veure exemplars de la mateixa ciutat de Barcelona i altres llocs propers que ja han desaparegut o són inaccessibles.





Tampoc va passar desapercebuda la vitrina dedicada al l’esquelet del Sireni trobat al peu de Montserrat, avantpassat de l’actual Manatí, restaurat recentment després de moltes hores de treball al laboratori del Museu.


Només resta donar-li novament les gràcies al Museu i a la seva associació d’Amics , per la seva dedicació i la visita tan entretinguda i amena que ens varen brindar. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada