dilluns, 16 de setembre del 2013

Mn. Francesc Nicolau: CONFLICTES ORIGINATS PELS COMPONENTS DELS MÒBILS

Ens referim als telèfons mòbils que cada vegada es fan més sofisticats. Tenen uns components que han causat o encara causen, problemes als llocs on se’n fa extracció. Com sabeu un dels ingredients essencials es treu del mineral anomenat coltan, però també cal notar els metalls de les terres rares, l’or, el platí, el tungstè, el níquel, el coure i l’estany. I resulta que a la major part de les con que mineres d’extracció d’aquests elements s’han produït conflictes, de vegades greus. Crec que és interessant de saber-ho i prendre’n conciència també nosaltres pot contribuir a fer que el món en general ho vagi sabent i s’aminorin les desgràcies.

Pel que fa al coltan, com sabeu és el nom que es dóna a un mineral, que conté metalls com el columbi i el tàntal, i que s’utilitza per a fabricar la placa del circuit imprès. El principal lloc d’extracció és el Congo. El 1996 va esclatar-hi la guerra per aconseguir el control de les  mines entre el govern i els grups rebels. Des d’aleshores es calcula que han mort 5,4 milions de persones relacionades amb aquesta guerra i fins a dia d’avui ha originat uns dos milions de desplaçats. La cosa és gravíssima.

Els metalls de les terres rares, que s’utilitzen per a les pantalles tàctils, s’obtenen en un 95% de la Xina, prop de Baotou. Això està causant problemes de contaminació a gran escala a les presones que es troben a prop que han de respirar vapors d’àcid sulfúric i tene les aigües saturades de productes tòxics. L’extracció de níquel de Rússia ha fet queNorlisk sigui una de les deu ciutats més contaminades del món a causa de la pluja àcida que s’hi origina; la mortalitat per malaties respiratòries en en els infants arriba al 15,8%. L’extracció del cobalt de les mines de Zàmbia causà el 2009 emissions de diòxid de sofre que sobrepassaveb de 70 vegades el límit màxim fixat per l’Organització Mundial de la Salut.


L’estany s’està extraient incontroladament de l’illa de Banska (Indonèsia) de manera que els accidents laborals fan dotzenes de morts cada any; els del 2012 dades no oficilas diuen que van ser 78. Pel que fa al platí surt de les mines de Sudàfrica i s’obté en condicions de treball molt desfavorables. En una de les seves mines el 2012 s’inicià una vaga que es va saldar amb 46 morts i l’acomiadament de 12.000 miners que havien fet les manifestacions. També va originar enfrontaments amb la policia l’extracció de l’or a Ghana que l’any passat causà la mort de tres manifestants… La llista és llarga.


Si els mòbils es fabriquen amb elements que han costat vides humanes o altres privacions, sembla que ens hi hauríem de pensar. Si es poden vendre al preu que es venen és a costa del que hem dit. No s’hauria de fer campanya per aconseguir més justícia encara que els haguéssim de pagar més cars?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada