dijous, 9 de juny del 2011

Amics del Museu: VISITA A LA COL·LECCIÓ DE FÒSSILS DEL MUSEU BLAU

En una visita anterior, el meu fill i jo vam estar observant les col·lecions de minerals i roques, així com les vitrines dedicades a la botànica. Avuí, però,m’he dirigit al Museu Blau per tal de contemplar exclusivament la col·lecció de fòssils. La zona que ocupen està certament molt amagada i cal cercar-la en un racó situat a la dreta de la sala on es troben les vitrines dedicades als animals dissecats.
Per començar, en una vitrina s’exposen els fòssils procedents de diferents barris de Barcelona com són Gràcia, Horta, Pedralbes i el Poblenou, així com també fòssils trobats a la muntanya de Montjuïc, amb restes marines del Miocè.

Li segueix una sola vitrina dedicada als fòssils de diferents indrets de Catalunya, començant per les restes trobades a la Depressió de l’Ebre que van des de l’Eocè marí a l’Oligocè continental amb fòssils de vertebrats i restes vegetals sobretot de les comarques de la Segarra i l’Urgell.

Diplobune minor. Mines de les Clotes (Calaf, Anoia) Oligocè inferior


Nymphaea sp. el Talladell (Tàrrega, Urgell) Oligocè inferior
Després vénen els fòssils, d’edat Eocè superior, de les comarques de l’Empordà, Osona i Gironès i també els fòssils trobats a la fossa del Vallès-Penedès, corresponents al Miocè, i del Baix Llobregat d’edat Pliocè.
Velates perversa. Sant Julià de Ramis (Gironès) Eocè superior

Crassostrea gryphoides. l'Arboç (Baix Penedès) Miocè inferior

Panopea glycymeris (Baix Llobregat) Pliocè superior

Donant la volta a la vitrina apareixen els fòssils del Paleozoic en els quals destaquen exemplars vegetals procedents de les mines de carbó de Surroca-Ogassa (Ripollès) del Carbonífer superior.

Sigillaria polygonalis. Surroca-Ogassa (Ripollès) Carbonífer superior

Després venen els fòssils del Mesozoic, amb una bona representació de vertebrats trobats a la pedrera de Meià corresponents al Cretaci inferior encara que alguns exemplars són rèpliques de l’original.


Rèplica de Montsecosuchus depereti

He trobat a faltar els exemplars d’ofiures del Ladinià (Triàsic) trobats a la pedrera del Rogent de Collbató. També hi ha una petita representació de fòssils marins del Cretaci superior trobats a diferents conques pirinenques.

Hippurites radiosus. Vallcebre (Berguedà) Cretaci superior

Finalment la vitrina acaba amb una exposició de fòssils del Cenozoic dels Pirineus, sobretot de l’Eocè de la Vall d’Àger i del Vallesià de les fosses de la Seu d’Urgell i la Cerdanya on hi destaca una col·lecció de fulles i l’ullal d’un Tetralophodon longirostris.

Completen la visita un audiovisual conduït per Salvador Moyà, investigador de l’Institut Català de Paleontologia, i una àrea experimental en la qual el públic s’assabenta de què són els fòssils, com es troben i com s’estudien, amb l’ajut d’uns exemplars que no es poden tocar malgrat que no estan protegits per cap vitrina. Alguns exemplars encara no estan disponibles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada