Horari del Museu: Dilluns a Dijous: 16 a 19 h. - Divendres: 10 a 11 h. i 19 a 21 h. - Dissabtes i Diumenges: Tancat

dimarts, 12 de juny del 2018

Jorgina Jordà: IX TAULA D'INTERCANVI DE MINERALS DE CANYELLES


Aquest passat dissabte, dia 2 de juny, s’ha celebrat la IX edició de la Taula d'Intercanvi de minerals de Canyelles. La taula va tenir lloc al mateix indret que en les darreres edicions, l’antic gimnàs municipal, un molt bon lloc que disposa de molta claror i espai suficient per que tothom pugui exposar els seus exemplars. L’esdeveniment va comptar amb representants de pràcticament tota la geografia catalana i també companys vinguts des de Castelló, Alacant i Múrcia, fet que ens va fer gaudir d’una gran diversitat de minerals.





Tampoc van faltar lupes binoculars per que tothom pogués observar microminerals, i és que el món dels micromounts compta cada vegada amb més aficionats.

D’exemplars se’n van poder veure de tots els tipus. A nivell català, com en les darreres edicions, no van faltar els clàssics quarsos ametista i ortoses de Massabé; epidotes i axinites de Casterner de les Olles; fluorites de la pedrera Berta i també d’altres localitats com Singuerlín, Ulldemolins o Sant Fost de Campsentelles; vesuvianites d'Hortsavinyà; material de la zona del Priorat com ara galenes, marcassites o atzurites, fosfats del Turó de Montcada...
També mostres d’altres d'indrets menys habituals, com les mostres amb anatasa, zircó i brookita d'Arsèguel, bilinita de Fígols, quars de Cercs, clorita pseudomòrfica de cordierita de Mont-ras i un llarg etcètera.




Cehites Ulldemolins cristalls de 3mm
A nivell espanyol moltíssima varietat de minerals. Es va veure molt material de la zona minera de La Unión-Cartagena, tant de recent extracció com de fa ja més de vint anys i ,avui en dia, difícil de trobar: guixos de la Mina San Timoteo; esfalerites del Túnel de Jose Maestre, barites, hemimorfites i romanechites de La mina Precaución; barites, quarsos i calcites de la mina Haití, etc. També de Múrcia destacar alguns exemplars de fluorapatita de la Celia on s’hi podien apreciar microcristalls de richterita. També material d’Aragó on cal destacar les pirites, barites, calcites, sideroplesites i sofres de la Cañada de Verich, que van tenir molt bona acollida; guixos de multitud de localitats com ara Fuentes de Ebro, Montalbán, Aldehuela o Villaespesa; dolomites varietat teruelita de Calomarde; o aragonites de Monterde; i un silicat força rar i interesant, com és la donbassita de Sallent de Gállego. De la zona de llevant, es van poder veure cinabris i zeunerites de Xóvar; quarsos blaus d'Altura; quarsos hematoides de Xella de molt bona mida i amb forma de pinya; i unes mostres d’hematites  del  Cabezo de la Sal, els quals,  encara que ja es coneixien, van tornar a tenir molts admiradors.


Donbassita de Sallent de Gállego

 Quars hematoide de Xella cristall 3 cm
Hematites de  Cabezo de la Sal-Pinoso 
Del nord, no podien faltar les fluorites, barites i calcites d'Astúries: dolomites d'Eugui... I de la zona sud, goethites pseudomòrfiques de pirita de Carratraca, Màlaga; hematites pseudomòrfic de pirita de Cerro de Piedra, Montellano, Sevilla; quars i fluorita de mines Gloria, Cordova; granat de Lubrin, Almeria; wulfenita de Peroamigo, El Castillo de las Guardas, Sevilla.

D'altres regions destacar piromorfita i wulfenita de Navalagamella, Madrid; galena de Jubera, La Rioja...

Per últim, cal dir que també hi havia molt bona representació de minerals de l'estranger: material del Marroc (vanadinites, malaquites, atzurites, ...), vesuvianites de Mèxic; maragdes de Boyacá, Colòmbia; sofres de Atacama, Xile; orpiment de Perú i material de França com ara unes sanidines d'Auverge, granats de Felluns i mostres de talc i pirita de les pedreres de Trimounts.


Maragda de Boyacá, Colòmbia 1 cm
Pel que fa als intercanvis, en va haver-hi per a tots els nivells, tant pels que s'iniciaven, com pels que ja buscaven minerals concrets, o els que, fins i tot, intercanviaven exemplars de la seva pròpia col·lecció.

Abans de finalitzar la taula, va tenir lloc un petit acte protocol·lari amb l’alcaldessa de Canyelles, la senyora Rosa Huguet, la regidora de cultura senyora Mª Carme Massana, el regidor de serveis municipals el senyor José Martínez, el senyor Martí Rafel vicepresident del Grup Mineralògic Català (GMC) i el senyor Josep Soldevilla aquest darrer, creador i impulsor d'aquest esdeveniment. En aquest acte, es va agrair les facilitats donades per l'ajuntament de Canyelles per a la seva celebració i es va a donar a conèixer que es reprèn el projecte de creació d’un museu mineralògic a Canyelles, que per fi, sembla que compta amb una seu estable al centre del poble. Esperem que a la següent edició de la taula ja sigui una realitat i en puguem gaudir.

D`esquerra a dreta senyor Josep Soldevilla, l’alcaldessa de Canyelles, la senyora Rosa Huguet, el senyor Martí Rafel vicepresident del Grup Mineralògic Català, la regidora de cultura senyora Mª Carme Massana i el regidor de serveis municipals el senyor José Martínez
Els companys i amics  del Grup Mineralògic Català  van assistir, donant a conèixer les activitats que hi ha al voltant del col·leccionisme de minerals i portant les seves publicacions, entre elles, el darrer número de la revista “Mineralogistes de Catalunya” i  la seva versió en castellà, “Paragénesis”, la qual destaca pel volum dels treballs realitzats i la seva elevada  qualitat.


Només resta donar les gràcies a tots els participants, fent un esment especial a l’organitzador  de la Taula, en Josep Soldevilla, que ha posat un any més les seves energies per a la realització d’aquesta magnífica trobada.

Fins  a la propera!

Fotos: Agustí Asensi

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada